Lån eller förutbetald rabatt?

1

Jag har en klurig bokföringsfråga Om jag ska göra en investering på 40, och jag gör en deal med en kund som säger:- Kunden betalar mig 20- Jag återbetalar med 1 per köpt enhet (kommer ta ca 5 år att betala tillbaka) Hur ska jag bokföra detta?Är det ett lån, men amortering varje gång kunden köper en enhet? Tänker att det finns en motprestation med i det hela, om kunden inte köper behöver jag inte betala.  Är det då verkligen ett lån?  Eller kan man se det som en förutbetalning av rabatt? Kan ni vägleda hur jag ska ta upp detta?

1009
211
Hej,
Kan säkert gå att få till lite olika saker. Men ni bör väl reda ut vad tanken är. Ska dessa 20 000 betalas tillbaka även om inga varor levereras? Eller kanske även om det levereras? Ska rabatten gälla enbart 20 000 kr eller för all framtid. Måste kunden beställa ett visst antal varor? Ränta? Skriv ett avtal och bestäm själva.

Spontant kanske man skulle fakturera uppstart av verksamhetsgren. Alltså att det blir en kostnad för kunden nu, utan krav på återbetalning av den delen. Samtidigt kan man bestämma rabatt eller pris. Då får du en något enklara bokföring. Annars ska du boka bort en krona från ett skuldkonto vid varje beställning. 

Men utefter sen info du gav kan man inte säga att det är det ena eller det andra. 
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.