Hur ska jag spara i mitt eget nystartade aktiebolag?

1

Hej! Jag har för första gången börjat köra som egenföretagare genom att jag startat ett aktiebolag där jag bedriver IT-verksamhet. Jag debiterar alltså en kund för utförda IT-tjänster och är ny inom det här med att driva eget. En vän som kan lite bokföring sköter det biten men ingen av oss har så värst bra koll på hur sparande&pension ska hanteras. Jag har läst många artiklar, bland annat https://www.smaspararguiden.se/blogg/sa-pensionssparar-du-som-egenforetagare/ och https://foretagande.se/forsakringar/sluta-genast-med-pensionsforsakring-spara-i-det-egna-bolaget-istallet men de är alldeles för röriga för att jag ska kunna förstå dem.Jag har förstått att jag ska ta ut lön på c:a 46000kr brutto (jag gör alltså löneutbetalningar på drygt 33000kr) och ta ut utdelning enligt huvud- eller schablonreglerna (gissar att detta kommer att bli c:a 200000kr). Sen har jag lite småutgifter, bl.a. bokföring, försäkringar etc. Men den bit som blir över ligger nu och växer till sig månadsvis på mitt företagsbankkonto. Vad jag förstår så bör det inte bara ligga där för då behöver jag betala 20.6% i bolagsskatt på beloppet. Vad bör jag rent konkret göra med detta belopp?

1009
211

Hej,

För det första så betalar du inte skatt på vad som sparas i bolaget utan på årets resultat. Så det som ligger på bankkontot är redan beskattat. 

Vad och hur du ska ta ut pengar beror ju lite på din ekonomi i övrigt. Svårt att säga vad som är rätt och fel. Men generellt om man inte har andra inkomster i tjänst eller näringsverksamhet så är det rimligt som du skriver. Sedan kan du kolla på tex skattefria förmåner mm. Vissa former av "uttag" är billigare än andra. Tex om du behöver gymkort.

När det kommer till pension så kanske du ska kolla lite med en pensionsrådgivare också. Kan vara värt att prata med några olika, för de tenderar att ge råd som de tjänar på själva. Och möjligen är det ingen som vill prata om att spara i egna bolaget. Men du får i alla fall bra info på en del bitar. Det sistnämnda kanske en redovisningkonsult eller revisor har bättre koll på.

www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.