Varför periodiseringsfond

3
Hej! Om jag är konsult och gör bedömningen att jag kommer ha det så lyckosamt att jag alltid kommer ha uppdrag och gå med vinst, år efter år. Finns det då någon fördel med periodiseringsfond?

Jag kan även tillägga att jag har ambitionen att 1) bygga ut nuvarande hus och därför behöver pengar samt 2) ambition om att köpa dyrare fastighet inom 2-3 år och därför vill ha så bra vinst i bolaget som möjligt (och så mycket pengar på mitt privata konto). Så jag får ett hög summa i min bolåneansökan.

Ser ni mot denna bakgrund någon fördel med periodiseringsfond? Vänligen upplys mig så jag inte gör något dumt!

(2020 har jag lön över brytgräns, pga anställning fram till sommaren. Får endast göra utdelning enligt förenklingsprincipen - och kommer därför ha hög skatt på utdelningen. 2021 har jag troligen vinst på 1,5-2 miljoner men kommer ha hög skatt på stora delar av utdelningen då också - då jag endast ger mig själv 45.000/månad i lön och är enda anställda).

Så jag kan inte komma på någon anledning till periodiseringsfond. Är det något jag missar?
1073
139
Hej, Om du haft enskild firma hade det funnits en del anledningar, men med AB (som jag förmodar att du har) är det nog svårt att hitta några. Ett sidospår: Du skriver att du får hög skatt på utdelningen, varför tar du ut den då?
1470
246
Som konsult med stadiga intäkter så är det inte så många fördelar med en P-fond, nej. Jag brukar dock råda mina kunder att första året sätta undan kanske 100 000 ändå, för man vet aldrig. Har flera gånger varit med om att man är bergsäker på att firman kommer att gå med vinst varje år framöver, men så händer det plötsligt nåt som gör att man går med förlust, eller bara med betydligt mindre vinst. Och då hade det varit bra att kunna återföra nåt. För skatter som en gång är beslutade får man ju aldrig tillbaka. Du kanske blir sjuk och inte kan jobba på ett halvår, eller vad som helst. Eller en stor kund konkar.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.