Skapa företag/Skattefråga?

1
Hej, jag är en student som snart går ut och har har giggat/frilanserat lite på sidan om. På en bra månad kan jag dra hem 5-15. Detta är mestadels till utlandet och ibland inom EU och har hittills inte spenderat något då jag inte är riktigt säker med skatter.

Jag har kollat runt på skatteverkets sida under ett tag men ser inte hur jag kan lagligt fortsätta att tjäna 5-15 per månad utan att förlora i princip allt i skatter?

jag kan väll inte tjäna 5-15 varje månad i gigg till utlandet utan att skapa en enskild firma? Jag antar att en enskild firma är något som inte direkt är värt att skapa då jag bör istället bara skaffa ett riktigt jobb vid sidan då vad jag har läst (kan mycket väl missförstått något) så har jag:
- moms(25%, utlandet)
- bolagsskatt(25%)
- egen avgifter(30%)
- kommunalskatt(30%)

Hittade nyligen sidan om gigg på skatteverket men där är det också egenavgifter, moms. Kan någon hjälpa mig förstå eller skicka vid i rätt riktning om hur jag ska skatta / hantera detta bäst?

Mvh
1009
206
Hej, Nu vet jag inte vad det är för gigg du gör. Men ska du fortsätta så låter det verkligen som att du bedriver verksamhet. Frågan är om du egentligen inte gör det redan nu. Men visst, en hel del går till skatt. I enskild firma så är det ingen bolagsskatt utan du beskattas på vinsten med egenavgift och kommunalskatt. Moms beror på vad det är du gör. Men du har alltså jobbat med detta under 2020 så kanske bör du se över hur det ska beskattas så du inte jobbar svart. Inte riktigt mitt område dock.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1
Hej, det är programmering och under 2020 så arbetade jag mindre med det och mötte vid den tidpunkten reglerna enligt gigg sektionen på skatteverkets hemsida. Tack för svaret, ska överväga detta. Angående skatter, vad jag har förstått så finns det grundavdrag varav minsta ligger på 20 100. Betyder det att jag slipper betala kommunalskatt så länge jag tjänar mindre än det i lön (efter andra skatter)? Vissa sidor jag mötte hintade mo detta medans vissa bara nämnde statlig skatt.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.