Hjälp med fakturera av värdebevisdebiteringar

0
Hej,

Ber om ursäkt för en otrolig dum fråga egentligen men jag hjälper farsan med fakturera kommunen för värdebevis som nyttjats av dess anställda på hans restaurang. Det är en rad i kommunens faktureringsinstruktionerna som jag är tveksam på, förstår inte om jag ska fakturera som vanligt med 12% moms men specifierat exkl/inkl moms eller ska det verkligen vara utan moms 0%?


Såhär står det:
Observera att fakturan ska vara utan moms. Värdebevisen är att betrakta som ett betalmedel, att jämföra med kontanter eller kortbetalning. Redovisning av moms sker alltså i ditt kassasystem och bokföring......
...Fakturera 400 kronor per scanning (obs utan moms).
(längre ned)

Grejen är att värdebeviset är på 400 kr per debitering inkl moms, så känns motsägelsefullt det där med att både fakturera 400kr men samtidigt göra det utan moms?

Tacksam för hjälp. Har bara mina gymnasiekunskaper från länge sedan att luta mig mot men tror det är mer av en läsförståelsefråga.
967
85
Hej, Du kanske ska läsa om vouchers hos Skatteverket. Det är vad presentkort eller värdebevis kallas. Det finns 2 olika typer ochhanteras olika. Enfunktionsvoucher som går att byta mot specifik sak/tjänst och flerfunktionsvoucher som går att byta mot olika saker. I ert fall med vad som säljs på restaurang är det väl så att ni har varor med 12% moms och andra med 25%? Då är det en flerfunktionsvoucher. Här är det så att man då vid försäljningen av vouchern inte vet vilken vara och därmed inte vilken momssats som inbytet kommer att ske mot. Då bokför man försäljningen av voucher mot 2420 eller 2421. Dvs man bokför en skuld till innehavarna av vouchers. När sedan voucher löses in mot något i restaurangen så bokför man omsättningen och momsen. Det kan vara bra att ha vouchers som betalmedel inlagt i kassasystemet så att man inte bokar mot kassa/bank vid inlösen. Så du ska fakturera utan moms då det du säljer egentligen är en skuld och inte mat.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.