Avstämning av egenavgifter

0
Är grymt sent ute men upptäckte nyss följande text på min deklaration:

Uppgifter du ska redovisa själv:
- Föregående års medgivna avdrag för egenavg.
- Föregående års påförda egenavgifter och allmän löneavgift
Även om du har avslutat din näringsverksamhet skad u göra en avstämning av förra årets egenavgifter. För att slippa göra avstämningen kommande år kan du göra en exakt beräkning av årets avdrag.

Avslutade mitt företag för två år sedan och trodde att jag gjorde min sista NE-deklaration förra året men låter som att jag även måste göra dessa uträkningarna i årets deklaration. I deklarationen online hittar jag följande:

"Du bedriver ingen näringsverksamhet men har avstämning av egenavgifter från föregående år. Du redovisar positiv avstämning (medgivna avdrag för avsättning till egenavgifter är högre än påförda egenavgifter) vid p. 10.3 Överskott av passiv näringsverksamhet, och negativ avstämning (medgivna avdrag för avsättning av egenavgifter är lägre än påförda egenavgifter) vid p. 10.4"

Är tanken att man bara ska ta det ena minus det andra? Om så är fallet, varför gör inte Skatteverket det automatiskt? Uppskattar all hjälp eller tips på vad jag egentligen ska leta efter.
976
52
Hej, Skillnaden mellan de avdrag du gjorde för egenavgifter på förra årets NE-blankett och vad de faktiska egenavgifterna blev ska deklareras på NE-blankett i årets deklaration. Uppgifterna tas upp i ruta R40 och R41. För att slippa göra en ny NE-blankett nästa år ska avdraget för egenavgifter vara lika stort som egenavgifterna blir.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.