Bokfört fel - tjänster som varor

0
Hej! Har drivit enskild firma sedan aug 2018 med förlängt räkenskapsår. Jag använder mig av Bokio och deras bokföringsprogram, samt kontantmetoden. Saknar utbildning och är nu till allt detta.

Jag har löpande ställt alla mina fakturor som varor, när de egentligen borde varit tjänster. Hur rättar jag till detta smidigast möjligt? Har lämnat in flera momsrapporter (kvartalsvis) men har alltså inte deklarerat ännu eftersom jag har förlängt räkenskapsår.


Tacksam för svar!
19
9
Hej Oavsett om du fakturerat för varor eller tjänster spelar det ingen roll i momsrapporten. Den summerar bara ihop alla 25 % försäljning och lägger på rad 05 i rapporten. Sedan kontrollräknar den att momsen stämmer med den uppgivna omsättningen. Däremot kanske det kan vara av eget intresse att det blir rätt. Men gör som så att du från och med det nya räkenskapsåret ser till att allting ligger rätt. Även i deklarationen kommer omsättningen hamna under punkten R1 i NE bilagan. Även här görs ingen skillnad på varor eller tjänster utan all omsättning hamnar här. Detta är en nackdel med alla programvaruföretag som säljer in sitt program som ex "du behöver inte kunna någonting". "inga förkunskaper" etc. På så sätt är det oftast bättre att konsultera en redovisningsbyrå som kanske hjälpa sätta upp ex Bokio åt företagaren sedan kolla av hur det ser ut.
39
3
Litet tillägg till Erik. Om du vill få det rätt innan du gör bokslutet kan du alltid bokföra debet på kontot försäljning varor och sedan kredit på kontot försäljning tjänster. Då blir det även lättare att jämföra mellan åren när det nya räkenskapsåret startar. Men som Erik skrev behöver du endast ändra för dig själv, moms och skatter blir ändå detsamma.
Sweweb - Besök sweweb.nu - Jag hjälper dig med bokföring, deklarationer, redovisning m.m.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.