Startat bokföringen för sent?

Anonym
Jag blev egen företagare för lite över ett år sedan som har kört bokföringen själv och är orolig att jag gjort bort mig nu...

Häromdagen fick jag nämligen reda på att när man startat firma så ska man så snart som möjligt göra sin första affärshändelse och bokföra den, t.ex. göra ett litet inköp eller insättning i firman så att bokföringen drar igång så tidigt som möjligt.

Detta har jag nu helt missförstått och inte gjort. Bokföringen kom i själva verket igång 13 månader efter uppstart då jag satte in runt 10 händelser på en gång. Alla datum stämmer, kvitton, fakturor osv. Dock så finns det ingen händelse som hänt förens 3 månader in i företagandet, då jag inte haft någon affärshändelse under den tiden.

Det rör sig alltså om ett förlängt räkenskapsår där allting åtminstone har bokförts innan räkenskapsåret utgått(31:e Dec 2017).

Det som gör mig ännu mer förvirrad är att jag läste innan jag började "Om nettoomsättningen normalt är högst en miljon och du har högst 50 verifikationer med högst 250 affärshändelser per år får du vänta till 60 dagar efter bokföringsårets utgång."Vismas hemsida

Är detta alltså helt fel? Hur pass illa har jag klantat till det nu?
1073
139
Du kan sitta lugnt i båten, ingen fara. Det är ju ingen myndighet som per automatik ser när du har utfört bokföringen, det är ju först ifall du skulle åka på en skatterevision (som inte är särskilt sannolikt) som någon över huvudtaget skulle börja titta på hur du bokfört. Och jag tror väl knappast att dessa i så fall skulle börja titta på någon tidsstämpel som ett eventuellt bokföringsprogram lämnat efter sig...
Anonym
Tack för svar - Jag hoppas att du har rätt, Stig. Dock desto mer jag läser om detta, ju läskigare blir det. Det finns tydligen en hel del folk som har åkt i fängelse för bland annat ha gjort sin bokföring i efterhand, så någon koll på den fronten måste de väl ha när de gör en skatterevision...
1485
251
Jag skulle tro att de som åkt i fängelse på grund av att ha gjort bokföringen sent i en enskild firma lätt kan räknas på ena handens fingrar... Jag har som konsult hjälpt många att upprätta bokföring i efterhand, då dom inte själva förstått hur det skulle gjorts. Aldrig att det har blivit nåt tjafs om det. Problemet blir ju om det handlar om kanske 3 års bokföring och det blir en massa moms och skatter som företagaren sen inte kan betala. Men det är ju en annan sak.
1073
139
Precis som Ingvar skriver, det lär knappast ha hänt att en enskild näringsidkare åkt i fängelse för att ha gjort bokföringen sent. I det här fallet antar jag att verksamheten startade omkring 1/8 2017 och har förlängt startår t.o.m. 31/12 2018. Den första affärhändelsen inträffade senare än 1/11 2017 och bokföring av samtliga hittills inträffade affärshändelser utfördes först omkring 1/9 2018. Vad jag förstår har du bokfört samtliga affärshändelse med verifikationsdatum = datum på kvitto/faktura. Bara det gör ju att det inte ens ser ut som att du bokfört för sent. Skulle vara då om du använder ett bokföringsprogram som lagrar en tidsstämpel för när bokföringen utfördes som eventuellt skulle kunna påvisa att du bokfört sent. Är du orolig för det kan du göra om bokföringen i ett program som inte lagrar någon tidsstämpel eller göra den manuellt i en bokföringsbok.
Anonym
Tack för svaren! [b]@Ingvar: [/b]Det var lättande att höra. Vet du ifall någon av dina kunder som du bokfört åt i efterhand åkte på en skatterevision senare där det gick bra(eller åtminstone inte föll på just den biten d.v.s)? [b]@Stig:[/b] Ja, bokföringsprogrammet loggar även datumet då man skapade händelsen. T.ex. kan jag alltså bokföra en händelse som ägt rum den 10:e Januari, 2018 men då kommer det även stå med: "Skapat den 20:e September 2018".
1485
251
Ja, det har förekommit i flera fall att det blivit en revision efteråt, och just den detaljen är inget som har gett nåt särskilt mer än en kommentar typ * bokföringen har inte förts löpande* Oftast finns det dock ett samband mellan att inte bokföra, och att tänja även på alla andra gränser, så det kan komma andra anmärkningar i revisionen.
1073
139
[quote="Anonym" post=57780][b]@Stig:[/b] Ja, bokföringsprogrammet loggar även datumet då man skapade händelsen. T.ex. kan jag alltså bokföra en händelse som ägt rum den 10:e Januari, 2018 men då kommer det även stå med: "Skapat den 20:e September 2018".[/quote] Om du är orolig för att det skulle kunna användas emot dig, gör då som jag skrev tidigare: Byt till ett bokföringsprogram som inte loggar datumet för själva bokföringsutförandet eller bokför för hand.
Anonym
[b]@Ingvar:[/b] Men då låter det ju inte så farligt ändå! De andra gränserna som tänjs på i samband med sen bokföring, är det saker som att undvika betala skatter och moms i tid osv.? På den fronten ska ju allt vara lugnt för min del i alla fall, Skatteverket har ju varenda krona som jag är skyldig dem. [b]@Stig: [/b]Jag har inte lyckats hittat ett bra program som ej loggar datumet för skapandet av händelser. Dock känns det ju som att man potentiellt sätter sig ännu mer i klistret ifall man åker dit på att både startat bokföringen försent och även gått tillbaka och skrivit om allt?
1485
251
Ja, dom som lite mer avancerat har struntat i bokföringen har ju oftast heller inte betalt in nån skatt eller moms. Det hänger lite ihop.. De flesta möjligheterna att undvika detta nån längre period täpps nu till mer och mer, bland annat genom arbetsgivardeklaration på individnivå. Förr kunde man utan större problem strunta i bokföringen i 1,5 år om man hade anställda, och 2-3 år om man körde ensam. I vissa fall har skatteverket varit förvånansvärt tysta under flera år. Nu finns det även förslag om att frivilliga rättningar ska ge straffavgifter i form av skattetillägg. Förut kunde man alltid rätta hur mycket man ville, bara man gjorde det innan skatteverket började fråga nåt.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.