årsbokslut

6
Har en enskild firma som jag driver vid sidan av en anställning. Det är alltså ingen stor firma och jag har inte en årsomsättning som överstiger 20 prisbasbelopp och behöver därför inte upprätta årsbokslut.

Rätta mig om jag har fel... :-

Efter 2005 gjorde jag alltså inget bokslut och ingenting med bokföringen (nollställde inga konton), jag tog ut huvudbok och rapporter för året som gått och sen fortsatte jag att bokföra som vanligt under 2006.

Har jag gjort rätt eller fel? :oops:Nu har jag läst att från 1 jan 2007 måste alla göra årsbokslut eller förenklat årsbokslut (i mitt fall). Kan jag bara helt plötsligt börja med det i bokföringen efter år 2007 eller är det något jag måste tänka på?Vad menas egentligen med årsbokslut? Att tömma konton i bokföringen?Tacksam för svar! :grin:
sf
Du gjorde inte rätt i slutet av 2005. [br] [br]Du skulle ha bokfört en verifikation som nollar alla underkonton till Eget kaptal (tex Egna insättningar och Egna uttag) och flyttar deras innehåll till kontot Eget kapital. Årets vinst eller förlust ska också nollas och flyttas till Eget kapital. Detta för att dessa konton ska vara nollställda vid början av nästa år. [br] [br]Eventuellt skulle du kunnat göra dessa bokföringar i början av innevarande år, men jag tycker att det är en fulare lösning. [br] [br]Med årsbokslut menas att ta fram en resultat- och en balansräkning. [br] [br]Stig Forsberg [br][url]www.enskildfirma.nu[/url]
6
Tack för svar! [br]Det blev en stor klump i magen och miljoner frågor... :( [br] [br]Har aldrig brytt mig om dessa saker tidigare då jag läst att: "Enskild näringsidkare som normalt omsätter högst 20 PB. [b]Behöver ej avsluta räkenskaperna[/b]." Trodde helt enkelt det betydde att jag inte behövde varken göra årsbokslut eller tömma några konton. Men vad betyder det egentligen då? [br]Att tömma/nollställa konton är alltså inte samma sak som ett årsbokslut? Så även om jag inte behöver göra ett årsbokslut så måste jag ändå nollställa mina konton i bokföringen? [br] [br]Om jag verkar helt korkad så bjuder jag på det..... :oops: :)
sf
Ursäkta ifall jag skrämde upp dig, så farligt är det nog inte, [br] [br]Att tömma och flytta innehåll mellan konton är för att kunna se vad som hänt med kapitalet år för år, tex Eget kapital för att se hur mycket du har vid varje årsslut (är även underlaget för avsättning till Expansionsfond och Räntefördelning) och Eget uttag för att veta hur mycket pengar du tagit ut under det aktuella året. [br] [br]Med bokslut menas att upprätta en Balans- och Resultaträkning, det har du inte behövt göra men det är att rekommendera. Fr o m inkomståret 2007 blir det obligatoriskt (vet inte riktigt detaljerna hur det ska se ut). [br] [br]Jag förmodar att du varje år inlämnat en N1- och N6-deklarationsblankett och om du inte fått några klagomål på dem så är det ingen fara, jag tycker dock du borde göra årsavslutverifikationen (flytta belopp till Eget kapital) i år. [br] [br]Stig Forsberg [br][url]www.enskildfirma.nu[/url]
6
Tack för svar! [br] [br]Har suttit och läst massor om detta nu och försökt förstå mig på det hela, även fast det inte är lätt... [br] [br]Är detta rätt att göra? [br]Vid årets slut bokför jag lagerförändring (4010 kredit, 1400 debet). Jag nollställer momsen mot konto 2650 och bokför årets resultat mot 8999 debet, 2019 kredit (tvärtom vid förlust). [br]Efter detta bör jag få en balansräkning som är 0 och en resultaträkning med ett beräknat resultat. [br]Vid nästa års början nollställer jag konto 2011-2019 mot 2010. [br] [br]Har jag fått det rätt då? [br] [br] [br]Men hur ska jag göra med förra året som har blivit fel? Går det att fixa till nu i efterhand? [br]Om inte, hur ska jag få detta år att bli rätt? Ta med förra årets siffror?
sf
Det ser väl OK ut, förutom att jag tycker att du ska nollställa kontona 2011 - 2019 i slutet av detta år, inte i början av nästa. [br] [br]Det som blev fel förra året låg ju från början av året med i 2010 - 2019, så ifall du i slutet av detta år gör överföringen enligt ovanstående fixar du till även dessa. [br] [br]Stig Forsberg [br][url]www.enskildfirma.nu[/url]
6
Tack för hjälpen!
589
1
[quote="sf"]Det ser väl OK ut, förutom att jag tycker att du ska nollställa kontona 2011 - 2019 i slutet av detta år, inte i början av nästa. [br] [br]Det som blev fel förra året låg ju från början av året med i 2010 - 2019, så ifall du i slutet av detta år gör överföringen enligt ovanstående fixar du till även dessa. [br][/quote] [br]Å andra sidan är det ju, oavsett vad du tycker, mer rätt att "nolla" de här kontona som första transaktion på nya året, inte som sista på gamla. Då visas på utgående balanserna hur mycket som hänt på kontona under året.
sf
[quote="Jorgen"][quote="sf"]Det ser väl OK ut, förutom att jag tycker att du ska nollställa kontona 2011 - 2019 i slutet av detta år, inte i början av nästa. [br] [br]Det som blev fel förra året låg ju från början av året med i 2010 - 2019, så ifall du i slutet av detta år gör överföringen enligt ovanstående fixar du till även dessa. [br][/quote] [br]Å andra sidan är det ju, oavsett vad du tycker, mer rätt att "nolla" de här kontona som första transaktion på nya året, inte som sista på gamla. Då visas på utgående balanserna hur mycket som hänt på kontona under året.[/quote] [br] [br]Jag skriver vad jag "tycker" är det bästa sättet, använder inte ord som "oavsett vad du tycker så har jag rätt", jag har även angivit att det går att göra på det sätt som du förespråkar. [br] [br]Gör man på ditt sätt får man problemet att man har en ingående balans med sig in i nästa år som inte är önskvärd. Egna kapital-kontot visar inte det totala ingående kapitalet och tittar man på bl.a. Egna uttag för en period (tex första halvåret) så stämmer inte det heller. [br] [br]Jag tycker fördelarna överväger med att göra de här konteringarna i slutet av året, helst av allt skulle man dock se att de gjordes "mittemellan de två åren" och inte syntes alls i balansräkningen, det finns bokföringsprogram som visar balansräkningen just på det sättet. [br] [br]Stig Forsberg [br][url]www.enskildfirma.nu[/url]
589
1
Gör man på ditt sätt blir det å andra sidan krångligare med deklarationen. [br] [br]Och det är inte rätt. Men fortsätt du att göra fel.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.