Hur funkar det?

8
Hej!

Jag ska till att starta upp ett företag (eller något sånt).Vad jag förstår måste man uppskatta sin inkomst för att sedan varja månad betala skatt på den uppskattningen. Då jag har lite svårt att göra en sådan uppskattning undrar jag om det inte finns något sätt att få betala den skatt man skall betala utefter vad man faktiskt har tjänat?DVS. Jag får en intäkt månad 1 på 30000:-, som jag sedan räknar ut skatten på och betalar in på mitt skattekonto. Finns det någon sådan lösning från skatteverket, som jag tycker bara försvårar allt!!!

Snälla hjälp mig!
206
Du kan uppskatta din inkomst till 0 kr i början och därmed slippa betala skatt månadsvis [br] [br]nej, det alternativet finns tyvärr inte, vad du kan göra är att du uppskattar din inkomst till noll kr eller till ett lågt belopp, efterhand kan du lämna in en ny uppskattning på ett högre belopp när du ser att du har vinst i företaget
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
8
Så det betyder att jag måste hålla på å höja min uppskatting hela tiden?! [br] [br]Tycker det verkar mycket konstigt, men är det så det funkar så är det ju så det funkar! [br] [br]Jag får helt enkelt börja med en uppskattning på 0kr, och utgå från den samt höja uppskattningen efter hand!
206
Du behöver inte göra det hela tiden, kanske en gång var tredje månad passar bra för dig. [br] [br]Ett annat alternativ som finns, är att du begär "låsning" av ditt skattekonto, det betyder att skatteverket inte betalar ut överskottet som kommer att bli på kontot, du uppskattar då din intäkt till 0 kr, men betalar in månadsvis i efterhand, det får ungefär den funktion som du eftersöker, räntan på skattekontot är däremot låg, så ibland om man har självdiciplinen att kunna lägga undan pengar på ett sparkonto så kan det ge bättre ränteintäkter att vänta med att betala in pengarna till i "sista stund"
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
8
OK! [br] [br]Finns det något bokföringsprogram som kan hålla koll på sånna här saker? [br] [br]Tänkte bara för att underlätta för mig, när det gäller betalning av skatter osv.
10
[quote="huggerfanta"]OK! [br] [br]Finns det något bokföringsprogram som kan hålla koll på sånna här saker? [br] [br]Tänkte bara för att underlätta för mig, när det gäller betalning av skatter osv.[/quote] [br] [br]Jag ringde även till skattemyndigheten för att ändra då jag insåg att jag inte skulle gå med vinst vilket jag så klantigt fyllt i och således fick betala in prel.skatt i onödan. [br] [br]Dock var detta krångligt, gick inte göra via nätet och man var tvungen att gå in på skattemyndigheten och hämta talong, det var även inte säkert att man fick ändra detta då det var ett beslut som skulle tas av skattemyndigheten... Jag försökte påvisa att jag fyllt i fel från början och att dom skulle ändra, och att deras beslut inte kunde grunda sig på något annat än min gissning då jag inte lämnat in nån deklaration men nej nej, detta skulle det minsann beslutas om..
206
Inte i något av de bokföringsprogram som jag känner till. [br] [br]Du kanske skulle fundera på att ta hjälp av någon?
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
8
Vad skulle denna hjälp i så fall kosta?
206
det är väldigt olika, det hänger på hur många verifikat du har (kontantinköp, leverantörsfakturor, fakturor osv) hur mycket du vill ha hjälp med och hur mycket du gör själv. [br] [br]Allt ifrån att du blir fakturerad en timme varannan månad upp till för [u]stora [/u]företag 10 timmar i veckan [br] [br]Priset brukar ligga på från 350 kr och uppåt
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
488
[quote="huggerfanta"] Jag får en intäkt månad 1 på 30000:-, som jag sedan räknar ut skatten på och betalar in på mitt skattekonto. Finns det någon sådan lösning från skatteverket, som jag tycker bara försvårar allt!!! [br] [/quote] [br] [br]Visst kan du pröva att göra som du föreslår: Du räknar ut din skatt och betalar in den på ditt skattekonto. Min erfarenhet är att när folk med enskilda firmor har betalat in för mycket pengar till skattekontot låter Skatteverket i allmänhet pengarna stå kvar på skattekontot. De skickar inte tillbaka pengarna till företagaren om man inte ber om det. (Gäller inte månatliga momsredovisningar förstås, utan övriga skatter.) Kanske är det annorlunda om det handlar om väldigt stora summor, jag vet inte. [br] [br]Om man tycker det känns tryggt att ha betalat in en buffert till Skatteverket i förväg, innan det slutliga kravet kommer efter något år, så brukar det gå bra utan att man måste ansöka om låsning av kontot eller annat krångel. Pengarna står sen där på Skattekontot och man ser dem på sina kontoutdrag från Skattekontot ända tills det blir definitivt dags att betala. Då finns pengarna redan där på skattekontot, förskottsinbetalda. [br] [br]Visst kan du räkna ut din skatt löpande under året också, även om det är lite pyssel. Skaffa ett deklarationsprogram till datorn, det kostar ett par tusen kr. När som helst under året kan du fylla i en deklaration i programmet och lägga in ditt företags siffror fram till den dagens datum. Programmet räknar ut vad din skatt ska bli, och detta kan du betala in så vet du att det är fixat och klart. [br] [br]Om du sen gör om proceduren ett par månader senare med uppdaterade siffror får du fram ett annat skattebelopp. Bra, då betalar du in mellanskillnaden mellan den nya skatten och det som du redan har betalat in tidigare. [br] [br]Så visst går det att lösa saken om du tycker det skulle kännas tryggt och ge dig god nattsömn.
sf
[quote="huggerfanta"]OK! [br] [br]Finns det något bokföringsprogram som kan hålla koll på sånna här saker? [br] [br]Tänkte bara för att underlätta för mig, när det gäller betalning av skatter osv.[/quote] [br] [br]Visst finns det det! [br] [br]Stig Forsberg [br][url]www.enskildfirma.nu[/url]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.