Koncernredovisning när företag köper aktier i annat bolag?

338
19
Mitt bolag har köpt aktier (66%) i ett annat bolag. Måste jag tillämpa koncernredovisning nu? Kanske dum fråga men en som påstod detta och att det vore bättre att köpa aktierna privat.

Anta att vi måste tillämpa koncernredovisning - är det mycket extra arbete?
Är det någon regel om man köper mindre än 50% av aktierna i ett annat bolag?
1441
187
Nej, reglerna kring koncernredovisning har lättats på, så koncernen ska ha minst 50 anställda och en omsättning på minst 80 miljoner för att tvingas göra en riktig koncernredovisning. I övriga fall räcker det med noteringar i årsredovisningen som visar lite av vad som hänt mellan bolagen, och vilka transaktioner som gjorts. Jag brukar dock helst råda till att äga bolagen var för sig om man har en liten rörelse. Visserligen finns det skattefördelar när man skickar t.ex utdelning till ett annat ägt bolag. Men å andra sidan så har du schablonutdelningen på ca 150 000 som alla får göra. Har du då två bolag så är det plötsligt 300 000 istället. Sen har du en bättre riskspridning om dom ägs var för sig. Skulle ett bolag gå i putten så är det bara att släppa det, och det drar inte med sig nåt annat i fallet.
2
Hej! Men man får väl inte räkna förenklingsregeln på mer än ett bolag så det kan aldrig bli mer än ca 155.000?
1441
187
Nej, det har du rätt i.. Miss av mig. Verkar som att dom försöker hålla koll på att man inte delar upp bolagen på olika familjemedlemmar också...

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.