Från enskild firma till handelsbolag

2
Hej!

Vi har planer att göra om vår enskild firma till handelsbolag. Vet att man måste stänga ena formen och starta en ny form. Det jag vill har hjälp med är vad jag måste tänka på så att det inte blir en skattesmäll. Hur bokförs det?

Så vad ska jag tänka på?
Hur bokför jag det bäst?
Skulderna i enskild firman, kan man föra över dem?

VH
Laila
338
26
Ser att du inte fick något svar. Företagsekonomi är inte min grej men jag tror dina frågor var för många och kanske komplicerade. Har du fått svar på dem eller några av dem?
1479
250
Det är svårt att svara med så liten information. Finns det både tillgångar och skulder så är det enklaste att det nya handelsbolaget köper tillgångarna från den enskilda firman, och betalar genom att ta över skulderna. Men då kommer ju andra aktörer med in i bilden, om det t.ex är banklån, så måste ju banken vara med på att lägga över lånen på handelsbolaget. Det viktiga är alltid att man gör saker fullt ut. Att lånen förs över även på banken, att telefonabonnemang förs över osv.. så det alltid står rätt namn på fakturor och räkningar.
2
Tack för de svaren. Vi tänker ta över skulderna själva och inte föra över dem till HB eftersom de skulderna står på min mans personer och namn. Så skulle verkligen behöva hjälp med hur jag bokför dessa skulder så att skuldkontot nollas i enskilda firman. Har bokfört varuuttagen och dessa ska sättas in på HB. Även vårt larm ska som är bokfört som inventarier har jag tagit ut som eget varuutag och även det ska bokföras in i HB. Tacksam för svar.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.