Arbeta av delägarskap, skatt?

54
Har en hypotetisk fråga.

Exempel:
En privatperson med f-skattesedel erbjuds t.ex. 10% av aktieinnehavet i ett aktiebolag för 100 000kr. (Kvotvärdet på de 10% av aktierna är dock bara 10 000kr om det nu spelar roll.)

Säljaren kommer överens med köparen att aktierna säljs för 100 000kr och köparen blir delägare, men istället för att betala kontant arbetar köparen av 100 000kr i arbetstid. Köparen blir alltså skyldig bolaget den blir delägare i, att i framtiden utföra arbete värt 100 000kr.

Fråga:
Hur fungerar detta rent skattemässigt?
Måste säljaren betala skatt på sålda aktier?
Kan köparen bli skyldig skatt för att han utför arbete mot aktieinnehav?
De 100 000kr som aktierna köps för är ju skattade pengar...
Johan Kraner Åsedahl Webbdesigner http://kraner.se
1324
2
Eftersom säljaren äger aktierna privat så kan inte säljare hantera detta inom aktiebolaget.  Utan säljaren måste skatta för sin ev aktievinst enligt standard aktieförsäljning i fåmansföretag. (Dom kan inte jag men skatt blir det) [br][br]Sak samma. Eftersom en enskild firma inte kan äga aktier utan det är köparen som köper aktierna. Så därför måste detta betalas med skattade pengar. Och det blir det ju inte om man jobbar av för då måste summan upp som intäkt i EF . [br][br]Det var lite kort. Men då dessa regler är en stor bok så kan man sammafatta. Ni tänker helt fel. [br][br]Hans
54
Att få fram 100 000kr skattat och klart kräver ju att man fakturerar ca: 200 000kr exkl. moms för utförd tjänst.[br][br]Innebär detta då att köparen i exemplet skulle behöva betala 100 000kr i skatt + moms för att kunna få aktier med satt värde på 100 000kr som betalning för utförd tjänst?[br][br]Kan man rent av inte erhålla aktier som betalning för utförda tjänster? Eller som i exemplet köpa aktier genom att bli skyldig, bolaget man köper in sig i, tjänster?[br][br]Tacksam för svar!
Johan Kraner Åsedahl Webbdesigner http://kraner.se
2066
2
Du äger aktierna privat. Köparen köper aktier av dig som privatperson. Företaget är inte inblandat i betalningen.[br][br]Enklast torde vara att skriva ett skuldbrev privat, sedan får köparen lön av aktiebolaget precis som vanligt och betalar av sin privata skuld till dig med skattade pengar.[br][br]Säljaren betalar vinstskatt på försäljningen av aktierna, borde bli 30% av 90000 utan att ha läst på om reglerna kring det.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.