förvaltare...

14
hej, är det någon som har erfarenhet kring förvaltarskap och vad som gäller? Saken är den att jag har 2-3 stycken som har handlat i vår webbshop på kredit och sedan låtit bli att betala. När vi skickat inkassokrav har det visat sig att dem har förvaltare. Förvaltarna bestrider med hänvisning till att personen inte får ingå avtal.

Innebär detta att jag helt enkelt är blåst och inte får pengarna? Eller kan man stödja sig mot några paragrafer eller likanande för att man har rätt att få betalt+

tack på förhand
394
1
Det kan finnas en liten möjlighet att din kund har ett litet eget utrymme för ekonomiska aktiviteter.[br][br]Man kan läsa om förvaltarskap i föräldrabalken kap 11, 8§§[br][br]8 § Trots ett förvaltarförordnande enligt 7 § har den som avses med förordnandet rätt att själv 1. sluta avtal om tjänst eller annat arbete, 2.[u] förfoga över vad han eller hon genom eget arbete har förvärvat efter det att förvaltare har förordnats,[/u] liksom avkastningen av sådan egendom och vad som har trätt i egendomens ställe samt 3. förfoga över vad han eller hon efter det att förvaltare har förordnats får genom gåva, testamente eller förmånstagarförordnande vid försäkring eller pensionssparande enligt lagen (1993:931) om individuellt pensionssparande under villkor att egendomen inte skall omfattas av förvaltarens rådighet.[br][br]Om det finns särskilda skäl för det, får dock rätten föreskriva att förvaltaruppdraget skall omfatta även förhållanden som avses i första stycket. Lag (1994:1433).[br][br]9 § Förvaltaren har inom ramen för förvaltaruppdraget ensam rådighet över den enskildes egendom och företräder denne i alla angelägenheter som omfattas av uppdraget.[br][br]Den som har förvaltare är inte behörig att företa rättshandlingar för annans räkning. Lag (1988:1251).[br][br]10 § Med förvaltarens samtycke får den enskilde själv företa rättshandlingar även i en angelägenhet som omfattas av förvaltaruppdraget. Om verkan av avtal som den enskilde har ingått utan samtycke gäller vad som föreskrivs i 9 kap. 6 och 7 §§ för underåriga. Lag (1988:1251).[br][br]11 § Den enskilde är inte bunden av en rättshandling som en förvaltare har företagit utanför sitt förordnande. Förvaltaren är i sådant fall skyldig att ersätta godtroende tredje man skada som denne har tillfogats. Lag (1988:1251).
Ulf Bjarme

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.