Konkurs, vilka regler gäller?

450
Vilka kan driva ett företag i konkurs? Vilka beloppsgränser gäller?

Kan personal som ej fått lön sätta ett företag i konkurs?

Innan ett företag går i konkurs kan ägarna betala räkningar i valfri ordning, innan det är klart att företaget kommer gå i konkurs. Kan man betala sin bästa vän som är konsult först?
1165
Alla som företaget häftar i skuld till kan begära företaget i konkurs, samt ägarna själva. Rent teoretiskt räcker det med 1kr i skuld, men då det kostar en slant att begära det hela brukar det handla om lite större belopp. Personal som ej fått ut lön kan också begöra företaget i konkurs, och så gott som samtliga fackföreningar rekommenderar att man gör så. Anställdas löner är prioriterade fordringar och garanteras dessutom av en statlig lönegaranti. De har minst att förlora på en konkurs som regel.[br][br]Man får inte, om man ser att bolaget är på obestånd betala räkningar hur man vill. Konkursförvaltaren kan, om denne ser att vissa fordringsägare prioriterats eller diskriminerats begära tillbaka pengarna.
450
[quote author=swetrot link=topic=4344.msg20587#msg20587 date=1222683024][br][br]Man får inte, om man ser att bolaget är på obestånd betala räkningar hur man vill. Konkursförvaltaren kan, om denne ser att vissa fordringsägare prioriterats eller diskriminerats begära tillbaka pengarna.[br][/quote][br]Men om man tror att det ska fungera och någon begär företaget i konkurs?
1165
Det är alltid en god idé att försöka betala skatter först, därefter amorteringar och räntor på sådant som är pantförskrivet, därefter löner och sist övriga fordringar i samma ordning som de förfaller. Då har man skyddat sitt företag och sig själv så långt det går.[br][br]Få konkursförvaltare börjar bråka om det är en kompis som har fått 3000kr betalt fyra dagar före en konkurs, men handlar det om väsentligt större summor blir det problem. Sådan är lagen och jag tror det kallas "oredlighet mot borgenär" på juridiska. [br][br]Som företagare är man skyldig att ha koll på sin verksamhet. Styrelsen i ett aktiebolag blir t.ex. vanligen personligt betalningsansvarig för skatteskulder som uppstår vid en konkurs. Att ena dagen tro att det skall gå, för att nästa dag bli satt i konkurs för att man inte kan betala räkningarna är inte att ha koll. [br][br]Naturligtvis finns en massa undantag och tolkningar, men i stora drag kan man inte göra som man vill. [br][br]Det finns en motsvarighet i Sverige till jänkarnas chapter 11, som vi kallar företagsrekonstruktion. Det kan vara en idé att begära sådan om man verkligen tror på företagets långsiktiga överlevnadsförmåga.
450
Det är inte aktuellt för oss idag. Det är hyffsad fart på verksamheten. Det va bara att vi hörde rykten om att ett företag vi samarbetar med har försökt få ett annat företag i konkurs. Trodde det va ett basbelopp eller liknande som krävdes för konkurs.
2360
37
När det gäller närstående är det 3 månader och har man gjort blir det rättsak om inte återbetalning sker. Just nu borde väl snarast Kronofogden gå i konkurs som gjort av med 60 millioner för mycket tyckte jag att jag hörde.  Vilket slöseri från myndigheternas sida, utan någon som helst kontroll.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
37
Vid konkurs av mindre AB får man dra av förlusten i deklarationen. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.