Både HB och enskild firma?

49
Hej hallå alla,
Jag har eventuellt en dum fråga men ju mer jag funderar på den desto osäkrare blir jag på vad som är rätt så jag slänger ut den här  🙂. Jag har planer på att starta ett handelsbolag men vill samtidigt driva ett eget företag i form av enskild näringsidkare. Är detta möjligt? Båda företagen inkräktar ju på min privatekonomi så undrar om det blir några komplikationer där. Man kan ha vilt skilda verksamheter inom ett och samma HB så kan ju köra det där också, och i så fall skriva i kompanjonavtal att jag ska ha vinsten från den andra verksamheten som bara jag arbetar med… eller?
För att sammanfatta:
1. Kan man ha både HB och vara enskild näringsidkare?
2. Är det bäst att ha både HB och Enskild firma eller ska man ha allt i HB och reglera det med kompanjonavtal (om det ens är juridiskt möjligt)? Vilket är smidigast?

Spontant känns det som att det är bäst att ha både HB och sedan arbeta med min bisyssla genom en enskild firma.

Hoppas ni förstår min fråga  :roll:
Med vänlig hälsning
/Daniel
cigarrspecialisten.se
720
Det fins inget hinder för att du ska kunna ha hur många bolag du vill oavsett vilken företagsform det gäller.[br][br]Som en liten andekdot kan jag ju berätta att vi var ute och åt julbord nu i december och trots att det var med respektive och några som "bara" är helt och hållet anställda och naturligtvis då deras respektive så fanns det ändå representanter för fler bolag än vad vi var personer allt som allt. [br][br]Vi var 22 personer med varav då 11 st var någons respektive. Utöver det var 4 personer anställda, dvs resterande 7 personer äger ensamma eller tillsammans med någon av de övriga 23 bolag som då både är enskilda firmor, HB, KB och AB. 
49
Hehe trevlig anekdot :-). Då var det som jag trodde då att man kan ha både och. Man grubblar så mycket så till sist vet man varken ut eller in. Min hjärna har aldrig arbetat så mycket som under de senaste månaderna när man bestämt sig för att starta eget... Å då vill jag ändå påstå att jag tänkte mycket innan... ;)
cigarrspecialisten.se
2066
2
Håller med, om de har olika verksamhet så håll din kompanjon i HB utanför "ditt" företag.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.