I Sverige finns cirka 7000 bolag som alla har ganska mycket att göra med Storbritannien men som inte exporterat eller importerat produkter med tredje land tidigare. Därför är det extra viktigt idag att ha koll på hur man gör affärer med den forna EU-medlemmen. Här är fem snabba tips på saker man alltid ska ha i bakhuvudet.

Tänk på ursprunget på era produkter

Vi kan ta en diskmaskin som tillverkas i Sverige som exempel. Var kommer delarna ifrån? Är dessa kinesiska kan produkten mycket väl räknas som kinesisk även om den produceras i Sverige. Då är det inte tullfritt för ett svenskt bolag att få den in i Storbritannien. Företag idag i Sverige som inte jobbat med tredjelandshantering är tvungna att ta administrationskostnaden.

Se till att du klassificerat din vara korrekt

Alla varor måste som bekant ha en varukod. Den ligger till grund för hur mycket du ska betala i tull, skatter och andra avgifter, och även för importstatistik. Både HS-nummer och tariffnummer är viktiga att ha koll på om man gör affärer med företag i Storbritannien. HS, som står för Harmonized Commodity Description and Coding System, är ett system som används av de flesta länderna i världen för tulländamål och för internationell handelsstatistik.

Skaffa antingen en partner eller ett system som sköter tulladministration

Förr i tiden var det bara att skicka en fraktsedel, idag krävs det betydligt mer underlag. Istället för att lägga uppgifter på en speditör eller tulldeklarant är det klokt att antingen skaffa sig en partner eller införskaffar ett system som kan administrera den ökade tulladministrationen. Helst på båda sidor, det vill säga både i Sverige och i Storbritannien. Med ett bra tullsystem kan man sitta i en central tjänst och göra exportdeklarationer för respektive land - och säkerställa att man har rätt data till ländernas respektive tullverk.

Ha stenkoll på moms och leveransvillkor

När man gör affärer med andra länder är det viktigt att både moms och leveransvillkor sköts på ett stringent sätt. Det gäller inte minst om du använder Delivered Duty Paid (DDP) som innebär att du som säljare står för alla risker och kostnader fram till dess att godset finns tillgänglig på angiven plats. Du som säljare är även ansvarig för importklareringen.

Se över din leveranskedja

Titta var du har dina leverantörer rent geografiskt - och titta närmare på hur dina transporter går. Säg att du har kunder på Irland, hur går dina transporter dit? Kan du komma runt att “hoppa över” England? Det är kanske något som du bör titta närmare på i ett sådant fall.

När Storbritannien röstade ja till att lämna EU innebar det en rad ekonomiska och politiska konsekvenser Många som vi kanske ännu inte har stenkoll på. Att Storbritannien inte längre har samma lagar och regler som vi vant oss vid i Sverige kan så klart försvåra för många företag på hemmaplan. Men det är en verklighet vi måste förhålla oss till - och med ovan nämnda tips kommer man förhoppningsvis en bra bit på den väg som leder oss tillbaka till vardagen.

Text av Stefan Tärneberg, Director of Solution Consulting, BluJay Solutions.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.