"Den första människan fick ett implantat från Neuralink igår och återhämtar sig väl. De första resultaten visar lovande detektering av neuronspikar." meddelar Musk på X tidigare Twitter.

Milstolpen inleder företagets resa mot kommersiell användning. 

Neuralink-tekniken hoppas kunna göra det möjligt för en person att interagera med en dator bara genom att använda sina tankar, och vice versa. Musk har sagt att de två första tillämpningarna på människor skulle vara att försöka återställa synen och att försöka hjälpa människor med liten eller ingen förmåga att använda sina muskler att kunna börja använda dem.

Enheten är ungefär lika stor som ett stort mynt och är utformad för att implanteras i skallen, med ultratunna trådar som går direkt in i hjärnan. Förfarandet innebär att 64 flexibla trådar sätts in på en del av hjärnan som kontrollerar rörelseavsikt. Trådarna är så tunna att en robot måste implantera dem. Trådarna gör det sedan möjligt för implantatet att registrera och överföra hjärnsignaler till en app, som sedan avkodar hur en person bestämmer sig för att röra sig. Implantatet drivs av ett batteri som kan laddas trådlöst.

Ingen ytterligare information lämnades om transplantationen eller personens identitet, eftersom Musks tillkännagivande sammanföll med att han återgick till att dela speluppdateringar på Twitter. Musk, som är ägare till både Tesla och SpaceX, nämnde december 2022 att hans team för närvarande sökte tillstånd från tillsynsmyndigheter för att genomföra försök med Neuralink-enheten. Han sa också att han föreställer sig att signaler från hjärnan kan överbryggas till Neuralink-enheter i ryggmärgen för någon med en bruten nacke. Efter att enheten presenterades förra året sa Rajesh Rao, biträdande chef för Center for Neurotechnology vid University of Washington, att han inte tror att Neuralink ligger före andra team när det gäller gränssnitt mellan hjärna och dator, men att de ligger "ganska långt framme" när det gäller hårdvaran i enheterna. Det är oklart hur väl denna enhet eller liknande gränssnitt kommer att fungera i slutändan, eller hur säkra de kan vara.

Förra året publicerade forskare i Schweiz en forskningsrapport i tidskriften Nature som beskriver ett implantat som återställer kommunikationen mellan hjärnan och ryggmärgen för att hjälpa en förlamad man att stå och gå naturligt. Enligt clinicaltrials.gov pågår mer än 30 tester med datorgränssnitt för hjärnan eller ryggraden.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.