Spelar det någon roll vilken webbanalystjänst man väljer?

–  Ja, det spelar roll. Alla erbjuder exempelvis inte en integritetsvänlig datainsamling. Om du vill vårda kundens och besökarens förtroende är detta något som måste tas i beaktande. Rätt sorts dataanalys kan vara lika viktigt i säljkedjan som en tydlig och säljande webbplats.

Spelar det någon roll var all data lagras?

– Data som samlas in innehåller värdefull information som kan bidra till att stärka affären, förbättra marknadsföringen och öka antalet besökare. All data måste lagras någonstans, och det spelar stor roll vart den gör det. Amerikanska analyticstjänster kan inte garantera att din data inte delas ut till tredje part. Om du i stället väljer en analystjänst som hostar på servrar inom Europa säkerställer du att insamlad data från din webbplats ej skickas vidare, exempelvis till en myndighet.

Förstapartsdata eller tredjepartsdata – vad är skillnaden?

– Tredjepartsdata är data som samlas in via en plattform eller tjänst annan än din webbplats eller app. Exempelvis någon av de större sociala kanalerna. Nackdelarna med den sortens data är att det inte går att kvalitetssäkra den informationen, berättar Piotr Korzeniowski och fortsätter:

– Förstapartsdata å andra sidan är insamlad direkt via din webbplats eller app med hjälp av en webbanalystjänst, helt utan mellanhänder. Du ser all data som samlas in och du kan bekräfta att den stämmer.

Vilka tips vill du skicka med till alla som nu ska byta analys-tjänst?

– Jämför mellan tjänsterna och titta på vad respektive plattform faktiskt erbjuder och vad som passar bäst utifrån ert behov. Kontrollera att företaget erbjuder en GDPR-säker datainsamling. Se till att välja en datainsamlingstjänst som kan integrera den data som samlas in i webbanalystjänsten, avslutar Piotr Korzeniowski, vd på analyticsföretaget Piwik PRO.

Se även: Google Analytics är olagligt: "alla bolag ska sluta använda Google Analytics."


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.