Startsida
av John Rosencranz
John Rosencranz
3 foruminlägg
28 artiklar
Nästan ett helt år ligger bakom för de flesta, sen den senaste välförtjänta semestern. Nu är det dags igen, att krypa ner i hängmattan och läsa en go bok för att ladda batterierna för de kommande 11 månaderna.

 

Du tar den här stunden för att komma ifatt dig själv, och fullpumpad av energi och inspiration ta dig an höstens kittlande utmaningar.

Eller hur är det med den saken? Hur är din relation till semestern och vad är det du ser ska hända? För de allra flesta är semestrarna bara en del av en livslång cykel, där man får möjligheten att göra det man egentligen vill ha ut av livet. Umgås med människor man tycker om, lägga klockan i byrålådan och låta sig styras av lust istället för måsten. Att få fylla sina dagar med sådant som ger livet en mening och som får oss att växa och utvecklas som individer.

Personligen har jag alltid frågat mig själv – ska det vara så här, är det detta livet går ut på. Att likt ett djur på zoo, sitta fast i en inhägnad vars murar består av normer och gamla traditioner? Jag vägrade att fastna i en fålla, där livet är lika dynamiskt och händelserikt som för en lyktstolpe. Med det är det inte sagt att vardagen måste fyllas med en jakt efter mening och att det hela tiden måste hända nya saker. Vad jag vill få fram, är att vi människor har en otrolig förmåga leva ett mekaniskt liv, där vi skapar en illusion av frihet när vi får bestämma vilka fyra veckor vi vill vara lediga under sommarmånaderna.

Med denna smått (förhoppningsvis) provokativa, inledning vill jag uppmuntra dig till att använda denna sommar till att stanna upp rannsaka din situation och ta ett beslut för åt vilket håll du ska ta vägen när du har som mest kraft att genomföra en förändring, nämligen efter semestern.

 

Det kan finnas en liten risk att du reagerar på samma sätt som de flesta människor gör när det kommer till, att ställa sin livssituation på sin spets. Då frågorna om tidigare val och beslut, som ligger till grund för det liv vi i dag lever, tendera människor gå in i försvar och därmed också låsa sig för nya möjligheter. Vi vill inte känna att vi har tagit ”felaktiga” beslut tidigare i livet, och därför försöker vi rättfärdiga vårt nuläge genom en mängd intellektuella försvarstal. Vi skyller på vår ålder, våra barn, vår utbildning, vår partner, vår arbetsgivare, vår barndom, politiker eller än hellre på den stora massan som kallas för samhälle.

Men om vi nu bortser ifrån att detta kommer att ske, så går vi tillbaka till de möjligheter en sommar med ledighet för med sig. Alla de beslut du i dag tar, skapar morgondagens öde, våga därför utmana dig själv. Lek med tanken att du ser tillbaka på ditt liv, för att skapa dig en uppfattning om vad som hände. Vrid fram klockan 20, 30, 40 år eller vad som nu passar dig bäst. Hur skulle du betrakta dig själv och ditt sätt att använda dig av den tid du hade, hur skulle du se på dig själv som person när det gäller de val du gjorde. Skulle du kunna titta tillbaka på dig själv, och säga – wow!! det där var en människa som verkligen visste hur man levde ett liv värt namnet?

Det vanligaste skälet till att människor använder som ursäkt för att inte göra några förändringar sina liv, är att de inte har den tid som krävs. Man väljer därför se detta som något som får ske längre fram i tiden. Bara när…. Då kommer jag att byta jobb, flytta, börja träna, sluta röka, vara ledig mer, göra det jag vill på min fritid etc. Detta kommer troligtvis aldrig att inträffa, eftersom att detta sätt att resonera med stor sannolikhet är en del av din personlighet, och går därför som ett tema igenom ditt liv.

 

Men som tidigare nämnts, så lägger dagens handlingar grunden för morgondagens öde.  Se därför till att ta dig själv på allvar, och ge dig själv det liv du förtjänar. Bli ledaren i ditt liv, och forma ditt eget öde. Istället för att skapa ett underlag för ålderdomens bitterhet.

Under semestern har vi, enligt min mening de bästa förutsättningarna att göra de förändringar som behövs, eftersom att vi i normala fall är så långt ifrån inrutade vardagsrutiner, det för stunden går att komma. Det är trots allt då du faktiskt kan ta beslut och forma dina dagar som du vill, du kan bestämma över din tid helt och hållet.

För att få lite fart på verksamheten, vill jag bjuda in dig till att utgå ifrån följande frågeställningar:

Använd ett papper eller en skrivbok när du gör denna uppgift.

1. Vilka 10 saker skulle göra en positiv skillnad i mitt liv, om jag agerade på dessa nu under sommaren?
2. På vilket sätt skulle var och en av dessa punkter bidra till ett bättre liv?
3. Om jag inte gör något av dessa, hur skulle jag se på mig själv och det beslut jag tog kring dessa punkter, om 10-40 år (eller vad som passar dig bäst)
4. När ska jag var i gång, och faktiskt göra någonting av det jag ser framför mig? (skriv ner ett datum)

Det finns ”tänkare” (de som tänker att de ska göra) och så finns det ”görare” (de som gör det de tänker), vilken kategori av människor vill du tillhöra?

Med hopp om en framgångsrik framtid
John Rosenkranz

Taggar:

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.