Riksbanken har idag precis som de flesta experter redan hade flaggat för, beslutat att höja styrränta.

I pressmeddelandet kan vi läsa:

"Riksbankens räntehöjningar och de fallande energipriserna har bidragit till att inflationen börjat sjunka. Utvecklingen går därmed åt rätt håll, men inflationstrycket i svensk ekonomi är fortfarande för högt. För att inflationen ska sjunka tillbaka och stabiliseras kring målet på 2 procent inom rimlig tid har direktionen därför beslutat att höja styrräntan med 0,25 procentenheter till 4 procent. Prognosen för styrräntan visar att den kan komma att höjas ytterligare."

Fakta
Styrräntan har sedan våren 2022 höjts från 0 till nuvarande 4%, vilket är en rekordsnabb ökning. Tanken är att räntehöjningarna ska öka kostnaderna för alla typer av lån, bland annat bolånen, och på så vis minska köpkraften hos folket. Detta ska då pressa ner den höga inflationen. För många hushåll och företag innebär detta ökade kostnader för lån på många tusenlappar varje månad.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad på 5,25-5,50 procent.

Läs mer här om hur inflation fungerar.

Läs även: Riksbanken gör oss fattigare, handel gör oss rikare

Läs även: Tufft för svenska företag, men Skatteverket visar fina siffror


1 kommentarer
2023-09-21 10:15
En fullkomligt vansinnig penningpolitik som riskerar att driva landet in i verkliga problem.
Och alla de verkligt tunga ekonomer som nu säger samma sak, att detta är vansinne, de talar för döva öron.
Inflationen sjunker tack vara lägre priser på energi, och den skulle ha sjunkit ännu mer om det inte vore för räntehöjningarna som driver upp prisläget i landet.
Riksbankens förhoppning o lägre priser kommer att infrias den dagen dom kört landet i botten fullkomligt och alla företag måste starta om.
Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.