Några av de punkter du har på din Att göra-lista har hängt med ganska länge. Eller hur? Från början kanske det var en mindre och ganska liten uppgift, men nu har den växt och känslan är mer en känsla av att det är Kilimanjaro du ska bestiga, för att få möjlighet att sätta ett streck över uppgiften och bocka av den. Det känns tungt. Kanske till och med känns det helt omöjligt? Du förhalar och prokastinerar och tänker ”sen”. Imorgon ska jag ringa det där samtalet. Nästa vecka ska jag samla ihop gänget, så att vi kan ta nya steg för att uppnå planen.
Det finns inga genvägar, jag brukar jämföra med att dra bort plåstret lite i taget alternativt dra bort allt på en gång. Det är lika bra att dra bort allt direkt. Just do it, eller om du vill på svenska; Tänk inte, gör bara.
Här kommer dock 4 bra konkreta tips på hur du kan bryta ned Att göra-listan och på så sätt komma till avslut.
Vilka uppgifter har högst prioritet?
Det är målen som styr våra prioriteringar, vilket innebär att du måste försöka prioritera mer efter uppsatta mål och fokusera på arbetsuppgifter när de är viktiga och inte brådskande. Allt för att inte alltid bara släcka bränder. Du måste agera och stryka de punkter på din Att göra-lista som av olika anledningar inte är prioriterade längre, de kanske har hängt med alldeles för länge och är inte alls aktuella idag? Prioritera gärna denna lista, genom att numera med 1, 2, 3 etc. Allt detta gör att det blir enklare, du sorterar och du kan släppa ”kaoset” i huvudet. För det är ju så det är. Det är ofta ett kaos ända fram till att du bryter ned kaoset och identifierar vad kaoset innebär. Det som kändes som Kilimanjaro, kanske inte var så oöverstigligt…
Gör dina 2-minutare direkt!
Det finns alltid en hel del uppgifter på listan, som endast tar 2-3 minuter. Dessa uppgifter tar ibland längre tid att skriva upp på en post it-lapp än att göra direkt. Detta är ofta en direkt nyckel till att bli mer effektiv. Bli en ”doer” och gör dem nu!
De uppgifter som tar mer än 15-20 minuter - planera in dem i kalendern – genom att tänka ”när”.
Istället för att tänka sen, tänk ”när” – och planera in eget koncentrerat arbete och dessa arbetsuppgifter i din kalender. Precisera tid. Även om inte sluttid finns just nu, sätt en egen deadline för uppgiften. Då ger du dig själv möjligheter till avslut. Glöm inte att också ”delavslut” är viktiga. Ofta är det mycket klokare att lägga in tre 90 minuters arbetspass fördelat under veckan, än att lägga ett koncentrerat 4.5 timmars arbetspass vid ett tillfälle. 90 minuter är mer rimligt att det blir av i realiteten, helt enkelt. Det är då värdet av delavslut kommer in. Hjärnan gillar delavslut, hjärnan får bekräftelse och kan vara nöjd.
Fram till att det är dags att göra uppgiften, släpp den ur ditt medvetande. Lägg fokus på att göra en sak i taget och lägg energin på att göra det du ska göra här och nu istället. Försök att arbeta mer i balans, fokus och 100% närvaro.
Kanske sen-lista
Det finns ett värde i att ibland sortera ut de uppgifter från Att göra-listan, som har väldigt låg prioritet just nu. De kanske till och med hör till en ”Kanske sen-lista". Även detta handlar om att prioritera rätt.
Lycka till!