Skylla på andra – Det är chefens fel, sambons fel, männens fel, kvinnornas, föräldrarnas, grannens, bilens, vädrets, politikernas. Ja vissa tycks hitta fel överallt. Personer som lyckas och mår bra i livet är de som tar personligt ansvar. När du börjar skylla på någon eller något annat så tappar du genast kontrollen att påverka. Det blir en självuppfyllande profetia. Du kommer att misslyckas och det är till största delen pga. dig själv och din inställning. Så ta ansvar i alla situationer så behåller du kontrollen för vad som ska hända i ditt liv.
Skjuta på saker – Jag gör det sen, imorgon eller nästa vecka. Det finns bara en bra tidpunkt att börja med något, och det är nu. Ett uppskjutarbeteende är något de flesta har då och då. Vi skjuter på saker som inte känns roliga eller på grund av rädsla. Vi är ju inte mer än människor.
Det är här du enkelt kan skilja dig från mängden genom att bara göra lite mer, lite snabbare och lite oftare. Gör det till en vana att göra saker direkt, så ska du se en positiv påverkan på alla områden i ditt liv.
Sluta att utvecklas och lära sig – När skolan tar slut väljer många att sluta utbilda sig. Det har du inte råd med. Den svenska psykologen Anders Ericsson har vigt sitt liv till att forska om framgång och hans arbete ligger som grund för Malcolm Gladwells bästsäljande bok Framgångsfaktorn (Outliers: The Story of Success). Boken handlar om att man behöver lägga ungefär 10 000 timmar av hårt arbete på ett visst ämne eller en färdighet för att bli verkligt framgångsrik; en erkänd expert inom området. Han menar på att betydelsen av medfödd begåvning, talang och gener är oerhört överskattad. All framgång är högst förutsägbar. Man behöver bara titta på hur mycket tid en person har investerat. Alltså hårt fokuserat arbete.
Även om man nu inte vill lägga 10 000 timmar för att bli bland de främsta i världen så säger det ändå att träning ger resultat. Och kunskap kan man ta betalt för. Då spelar det ingen roll om det t ex är hög arbetslöshet och lågkonjunktur – det kommer att finnas jobb för dig ändå.
Det mest spännande med detta är att alla då kan bli bra på precis vad som helst. Vilka möjligheter innebär detta för dig och dina närmaste? Och det bästa är att det inte spelar någon roll vad du har gjort fram tills idag – bara vad du har tänkt göra framöver.
Hur ser du på det? Vilka mönster ser du i samhället runt dig? Har vi missat något i artikeln som du vill lägga till? Lämna en kommentar!