Som företagare behöver man hålla i pengarna, planera och försöka hitta den bästa vägen framåt, annars blir man inte långvarig. Ibland gör man en felsatsning och då får man ta ett steg tillbaka och fundera över vad som gick fel. Man tappar några dagar eller veckor, ibland mer än så.

Är man politiker däremot och hanterar andras pengar, då verkar det finnas få krav på varsamhet. När huvudlösa satsningar görs där miljoner av arbetares skattepengar försvinner, leder det sällan till någon konsekvens överhuvudtaget. Någon självrannsakan verkar inte heller finnas eftersom samma person sitter kvar på sin post som om inget hänt.

Det är hög tid att återinföra tjänstemannaansvaret! Politiker är myndiga och måste kunna ta ansvar för sina egna handlingar precis som vi andra.

Verksamhetskulturer som skiljer sig

Kulturen i företag är att om någon är omdömeslös med företagets pengar, så blir den kraftigt ifrågasatt. Är det allvarligt eller sker igen har personen inget jobb kvar.

Kulturen i offentlig verksamhet verkar vara en helt annan.

Inkompetens premieras

Ineffektivitet i offentlig sektor kan man nästan acceptera. Det är ju liksom självklart att en offentlig verksamhet är ineffektiv. Den kostar massor och ger dåligt resultat.

När det inte finns krav på att ständigt förbättra verksamheten blir det lätt så. Nya pengar skjuts till när det går dåligt, istället för att pengaflödet stryps, ja då krävs det ingen professor för att förstå att incitamenten för att förbättra är nära noll. Tvärtom, så premieras inkompetens med mer pengar. Mer pengar riskerar bara att öka slöseriet där ansvariga tappar fattningen ännu mer.

I ett företag jobbar man med ständiga förbättringar.

I det offentliga blir det ständiga försämringar.

De värsta slöserierna 2023

Ineffektivitet är en sak, slöserier däremot, det sticker i ögonen. Det spelar nog ingen roll vilken politisk tillhörighet man har, att slösa med andras pengar är fel.

Slöseriombudsmannen lyfter just detta och nu är det återigen dags att lyfta det slöseri som svenska folket tycker är värst.

Så rösta. Sprid.

Om fler får upp ögonen för slösande politiker och tjänstemän kan det faktiskt bli en förändring.

Här är de nominerade till 2023 års värsta slöseri:

1. Poddar för miljoner

Många myndigheter i Sverige producerar poddar som kostar miljoner av skattebetalarnas pengar. Värst i klassen är Kriminalvården!

2. Arbetsförmedlingen och de 90 uppsagda nyrekryteringarna

Strax innan utbildningen till att bli arbetsförmedlare var avklarad blev alla de 90 nyrekryterade uppsagda.

3. 370 miljoner för att INTE bygga ett sjukhus

Region Kronobergs akutsjukhus blev inte av. Trots detta gick kostnaderna upp till 370 miljoner kronor; något som tydligen var nödvändigt.

4. 300 000 för värdelös konst

Statens konstråd lekte med skattebetalarnas pengar och satsade 300 000 kronor på NFT-konst (non-fungible token) som är en teknik som används vid handel med digital konst.

5. Biståndspengar till terroristprojekt

Vänsterpartiets biståndsorganisation har under flera års tid donerat Sida-pengar till projekt med kopplingar till den palestinska organisationen DFLP som deltog i attacken mot Israel i oktober.

6. Badhus som kostar över en miljard

Kostnaden för badhuset i Kiruna beräknades ursprungligen till 360 miljoner kronor men har fyra år senare stigit till över en miljard.

7. Den kommunala ineffektiviteten kostar 30 miljarder om året

Årligen slösas 30 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar på överkostnader inom förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg.

8. 50 miljarder i stöd som inte skapar mervärde

Den svenska industripolitiken kostar minst 50 miljarder skattekronor utan att skapa något betydande värde.

Vi har tidigare skrivit om miljarderna av företagsstöd som hamnade i sjön.

9. Trätande om gång- och cykelbro för en miljon om dagen

Kostnaden för att inte komma överens om säkerheten gällande en bro i Stockholm uppgick till en miljon om dagen.

10. Stänk och splash i Haparanda

Haparanda ska få en ny visuell identitet som består av stänk och splash för 300 000 kronor; tagna av skattebetalarnas pengar.

Läs mer på skattebetalarna och rösta


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
7 kommentarer
2023-12-21 08:56
Det är diskriminerande att publicera en bild med muslimska symboler och knyta den till det som har hänt i 7 oktober. Onödigt generaliserande. Man kunde publicera en bild på palestinska organisationen DFLP s flagga istället.
Jag är en muslim och jag har ingenting med Israel och Palestina konflikten att göra men det känns diskriminerande med denna bild.
Se mer...
Se svar (1)
2023-12-21 08:44
Bra grundtanke men saknar källor till ovan påstående som jag upplever är allt för svepande. Lyssna gärna på seminariet https://www.skattenytta.se/seminarium/vad-skulle-tjanstemannaansvar-inom-offentliga-sektor-leda-till
Se svar (1)
2023-12-19 14:42
Ränteavdragen samt RUT och ROT
2023-12-14 11:49
Ett slöseri till , Piteå kommun har byggt en hundrastgård för över en halv miljon!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.