1. Jag har svårt att komma igång efter helgen, hur ska jag göra?
- Två enkla sätt: Ta reda på varför du faktiskt gör det du gör. Hittar man många bra syften så brukar det bli enklare att komma igång.
Alternativ två är att i själva uppstarten koppla bort känslorna och bara ha målet att sätta igång, utan resultatkrav.
När väl första samtalet är avklarat brukar det gå av bara farten. Brian Tracy har en bok som heter Svälj den fulaste grodan först. Om du tar tag i en jobbig uppgift direkt blir resten av dagen en ”piece of cake”.
2. Hur undviker jag stressen jag känner inför den osäkerhet som råder på arbetsmarknaden?
- Det är ju egentligen inte arbetsuppgifterna eller konjunkturen i sig som är stressande, utan tankarna på allt man har framför sig som är stressande. Det är alltså oerhört mycket mentala faktorer som spelar in. Fråga dig själv: vad kan jag påverka JUST NU i den här situationen? Fokusera sen på det som går att göra nåt åt JUST NU och träna på att lägga det andra åt sidan.
3. Hur sätter jag upp ett motiverande mål inför vårens slutspurt innan sommaren?
- Det som är motiverande för en person behöver inte vara det för en annan, därför bör var och en hitta ett mål som är inspirerande, som gör dig tänd på framtiden. Det kan vara ett stort mål för en, ett mindre steg i rätt riktning för en annan. Var inte rädd för att starta upp nåt nytt projekt även om det inte hinner bli färdigt innan sommaren. Vad många gör är att de går och väntar på besked och vill inte starta upp nåt nytt med tanke på rådande omständigheter, men som jag ser det så förvärrar det bara situationen. Du behöver ha motivation, det är det viktigaste du har, så lägg tid på att hitta ett bra mål som ger energi.
Du behöver inte byta mål om det sen skulle gå trögt, men däremot bör du vara flexibel på vilka vägar som leder dit. Ett motiverande mål känns i kroppen, du märker reaktionen direkt när du tänker på ditt mål. Det får dig upp tidigare på morgonen och det är inspirationen och riktningen som är huvudsyftena med ett bra mål – inte att det är realistiskt. Blir du inte motiverad – byt mål.
Realismen skapar du genom att rent mentalt integrera dina mål i ditt inre. Det kräver lite träning, men är ett oerhört effektivt sätt att verka och ett skönt sätt att jobba dessutom. Man arbetar på detta sätt målstyrt – inte resursstyrt, och det är en viktig princip för att hålla motivationen på topp. Du frågar dig i första läget alltså: Vad vill jag uppnå, istället för Vad kan jag uppnå?