Nog är det en stor nog fråga att ställa, eller hur? Inte för att jag vet svaret mer än någon annan. Det jag däremot med lite säkerhet kan säga, efter att ha varit i kontakt ett par hundratusen människor via seminarier, veckobrev och coaching är däremot vad det inte är.

Meningen med våra liv är inte vad någon annan gett oss. Oavsett om vi pratar om våra föräldrar, lärare, präster eller någon annan som antagit en auktoritär position i denna den viktigaste av frågor.

För allt för ofta så är det så att medan vi växer upp och lär oss att gå, tala, klä på oss, tvätta händerna innan maten, vara stilla och tysta, hålla vår plats i kön… så blev vi även intalade en massa saker som helt enkelt inte är vare sig sanna eller användbara. Till exempel fick de flesta av oss reda på att det fanns klart definierade gränser av tänkande och beteende som vi skulle hålla oss inom. Att vi hade vissa begränsningar som om vi försökte sträcka oss utanför dem bara skulle leda till besvikelse och elände. Ingen idé att jobba för hårt eller drömma för stort.

Ibland kunde vi till och med få höra att vi inte var lika smarta som någon annan, att vi inte var lika bra – inte räckte till som vi var. Hur stark man än är så slinker en del av de där kommentarerna in i det undermedvetna där de ligger och väntar på att få komma fram. Vi förstår intellektuellt att det inte finns någon sanning i dem, men känslomässigt på ett djupare plan är det ofta en annan historia. När vi tror på dessa röster så kan de få livsnedsättande effekter. Vilket även gäller för dem som försökte känna sig bättre genom att trycka ner dig. De har sina egna kors att bära.

Allt det här har ingenting med din verkliga förmåga eller ditt värde som människa att göra. Men det är upplevelser som de här – bli kritiserad, göra misstag, glömma viktiga saker, få stryk, dåligt betyg, bli retad, vald sist i laget, inte bli inbjuden till något ”alla andra” är med på… som trots att de inte har någon egentlig makt över oss får en enorm KRAFT när vi ger dessa saker en mening som är negativ för oss:

  • Att glömma något innebär att du är dum.
  • Att bli kritiserad innebär att INGEN gillar dig.
  • Att bli underkänd på ett prov innebär att du ALDRIG kommer få chans att göra det drömmer om.
  • Att tappa något i golvet innebär att du ÄR klantig.
  • Att maten brändes vid gör att HELA kvällen är förstörd.
  • Att bli skriken åt eller slagen som barn innebär att du är värdelös.
  • Misslyckas man de första gångerna betyder det att det aldrig kommer att gå.
  • Att inte ha pengar innebär att du inte är lika mycket värd som människa som den som är rik.

Hjärnan är en meningsbyggande maskin. Det innbär att oavsett vad som händer i ditt liv så kommer du att hitta på en mening till det - positiv, neutral eller negativ. Även det du läser nu. Vad du sedan bestämmer dig för att tycka att något betyder eller innebär är hur livet gestaltar sig för just dig. Med den insikten i bagaget så hoppas jag att du förstår att hemligheten att lyckas i livet inte handlar om att sluta upp att skapa mening till det som händer, utan om att skapa användbar mening av det. Att så att säga förstå att om du ändå ska hitta på en mening är lika bra att hitta på en bra.

Problemet är att vi ofta har blivit formade av samhället att forma meningar som säger att vi inte kan, att det inte är någon idé att försöka, att vi bara blir besvikna. Det här är långt från sanningen. Faktum är att eftersom vi alla har gränslös potential anser jag alla de begränsningar som vi har blivit itutade vara totalt skitsnack. På någon nivå skulle jag tro att du som läser det här tycker samma sak.

För egen del har jag upptäckt att meningen med mitt liv är att hjälpa andra att få fram det bästa ur sig själva genom att studera dem som är bäst i världen. Att inspirera, utbilda och göra skillnad i tillräckligt många människors privata och professionella liv för att göra en positiv skillnad i världen. Ända sedan jag gav mig själv den meningen med livet för över tio år sedan har nästan allt jag gjort haft det i åtanke.

Med andra ord är det min övertygelse att meningen med livet är olika för oss alla. Att meningen med livet är den mening du ger det och att det finns mängder med olika sätt att göra en positiv skillnad här i världen. Vilket sätt skulle du vilja göra det på? Vad skulle sätta ett leende på dina läppar att veta att du gjort med livet? Det må vara den största av frågor, men med lite fokus på den och en stor portion ärlighet mot dig själv kan du hitta vad den är för dig – och efter det ter sig alla motgångar endast som temporära obekvämligheter som aldrig kan stoppa vare sig din framgång eller lycka.

Bonus för dig som driver företag:

Vad är meningen du vill ge dig själv och dina anställda med verksamheten? Det är en enorm skillnad på att "bara göra sitt jobb" och att känna att man är med och förbättrar livet för sin omgivning på något sätt. Det kan handla om miljöengagemang, en koppling till något större för framtiden, välgörenhet eller den nytta er produkt eller tjänst gör - men om du i dagens medvetna arbetarklimat ska bli riktigt framgångsrik måste det du gör handla om mer än att bygga någon sorts monument över dig själv.

Så om någon utomstående kom in och frågade någon av dina anställda: Vad är meningen med det ni gör här? Vad vill du att de svarar då? Din förmåga att få så många som möjligt att känna en större mening med sin arbetsuppgift är verkligen av största betydelse och värd varje minut av investerad tankeverksamhet. Så hur kan du börja på bästa sätt?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
Maria Norberg
2011-08-30 21:16
Meningen med livet är att hitta sin egen drivkraft och verka utifrån den, det som C G Jung kallar mitt Själv eller Sanna Jag. Det är i vårt personliga omedvetna våra komplex finns (moders- eller faders ) som ställer till problem för oss i våra relationer, men om och när man kommer underfund med sina egna komplex positiva eller negativa sidor som man kan man se igenom dem och verka utifrån sitt Sanna Jag. Komplexen kan löpa amok med oss om vi inte själva tar kontroll över dem. Sen har vi också en Skugga, det som vi inte gillar hos andra och som finns i vårt eget omedvetna. Bli varse Skuggan o du slipper agera utifrån den. Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.