"Time is both wonderful and horrible. It is my work and life. Yet I hate time. Why? Because you cannot stop it. You cannot possess it. It's always present, but if you try to hold it, it disappears. And don't try to use personal tricks to fool time. It will always catch up with you." – Nicolas Hayek (Den person gjorde den schweiziska klockindustrin till ett framgångsrikt imperium)

Förra veckan träffade jag en ny vän som har startat ett företag och behövde lite tips inom ledarskap och personlig utveckling. Vi pratade om tidsaspekten när det gäller hennes delmål och då sa hon något som fick mig att fundera på betydelsen av framgång, pengar och glädje. Hon sade följande: ”Tid är pengar”. Du har säkert hört den här frasen förut och den var mycket vanlig när jag arbetade inom den finansiella marknaden. ”Tid är pengar”. I dagens moderna svenska kultur har det här uttrycket blivit vanligt på grund av den högre livspulsen, stressen, materialismen och den stora arbetsbördan som har utvecklats till arbetsnarkomani. Men jag håller inte med det här uttrycket. Tid är inte pengar. Tiden är värt mycket mer än pengar. Tid är egentligen livet så den är glädje, framgång och frihet. Förlorad tid kan aldrig hittas igen. Tid är den resurs som vi inte har hur mycket som helst av. Den är med andra ord en resurs som kan ta slut men vi sätter alltför ofta oändliga krav på vad vi ska göra med den.

Om du vill att tiden ska jobba för dig behöver du först acceptera att den inte kan bekämpas. Tiden är lika självklar som tyngdkraften så du behöver istället lära dig att använda den till din fördel. Vill du veta om du är en person som jobbar emot tiden? Ett solklart bevis är att du alltid har bråttom. Att alltid skynda sig igenom olika händelser leder inte till ett framgångsrikt och lyckligt liv. Livets mening kan ju inte vara att skynda sig igenom olika situationer så fort som möjligt. Du är kanske inte orolig för ett fartfyllt liv men det du behöver tänka på är att livets slut kan komma tidigare än väntat då att du har stressat dig igenom det. Du kan närma dig slutet i en mycket tidig ålder om du inte lär dig att varva ner med jämna mellanrum. Din hjärna kan vara din största tillgång men den kan också lura dig. Din hjärna kan få dig att tro att du har tillräcklig med tid för att jobba mycket och ändå ha ett balanserat och tillfredsställande liv som inkluderar avkoppling, vänner och fritidsaktiviteter. Om du känner igen det som jag skriver så är det kanske dags för dig att tänka om. Du har dagligen 1.440 minuter eller 86.400 sekunder. Det är exakt samma tid som alla andra här på jorden har, inklusive de personer som lever fulländade, lugna, lyckliga och tillfredsställande liv.

Att kunna få mer tid i livet är egentligen rätt så enkelt. När du märker att du har ont om tid för livets goda, behöver du helt enkelt skapa mer tid genom en bättre användning av tiden. Vi har alla tillräckligt med tid för att göra de viktiga och roliga sakerna men alltför ofta slösar vi den tiden. Tänk om du lyckades använda bara 30% av din tid på ett bättre sätt. Hur rikare skulle ditt liv bli då? Jag läste i en studie att vi i västvärlden har, på grund av färre barn per familj och mindre hushållsarbete, nästan fem extra fritidstimmar i veckan än för 30-40 år sen. Problemet är med andra ord inte att vi inte har tillräcklig med ledig tid. Det är snarare att vi slösar den dyrbara tiden med att titta på tv och syssla med onyttiga aktiviteter. De flesta av oss spenderar våra liv som om vi hade ett annat liv att gå till i framtiden när det här tar slut. Tyvärr är det så att tiden stannar inte för någon. Tiden bryr sig inte om du slösar den eller om du använder den klokt. Tid är mycket viktig för att lyckas. Du kan få tiden att jobba för dig istället för att den ska jobba emot dig. Det gör du genom att ha tålamod.

Tålamod betyder förstås inte att du bara sitter och väntar på att dina mål ska uppnås. Tålamod kan vara att du gör något helt annat under tiden som du väntar på att uppnå dina mål. Det viktiga här är att du alltid ser den stora helhetsbilden. Det finns folk som säger att de ska vara miljonärer när de är 40 år eller kunna pensionera sig vid 45 års åldern. Det viktiga enligt mig är inte hur mycket pengar du har, det är snarare vilken karaktär du har när du kommer upp till den åldern. En person som vill bygga sin karaktär utmanar sig själv genom att lämna sin trygghetszon och visar tålamod vid utmaningar. Många rådgivare och konsulter lär dig konsten att spendera pengar klokt. Jag tycker dock att det är ännu viktigare att spendera din tid klokt. Du kan ju inte tjäna mer tid hur hårt du än jobbar. Du kan inte köpa mer tid oavsett hur mycket pengar du har. Istället för att säga ”Tid är pengar” kan du säga ”Tid är lycka”, ”Tid är livet” och på så sätt visar du att du verkligen vet värdet av tid.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
5 kommentarer
imre Randin
2012-12-04 13:35
Jag håller med dig i princip Jan-E O. Jag är bara mest störd av allt till nyandlighet gränsande livsstilscoatchande. Jag bor mitt bland spanjorerna som du skriver om i ditt andra inlägg - tack vare att jag gjort som du föreslår. (jag kan berätta om varför de har det som de har det just nu Men det får bli ett annat ämne) Jag kommer att sluta jobba först när tiden tar slut. Min tid alltså. Självfallet vill jag använda varje nytillkommande timma
på ett i mitt tycke produktivt och vettigt sätt.
Imre R
Se mer...
2012-12-04 11:23
Men är det inte just därför många inte gör något med sina liv? De värderar inte tiden då det kommer en ny timme snart och imorgon är en ny dag. Som spanjorerna - varför göra det nu när man göra det imorgon. (Undrar förresten varför ekonomin ser ut som den gör i södra Europa;)) Är det inte bättre med att fråga vad är det bästa jag kan göra med min tid just nu? Se mer...
2012-12-04 11:19
Det handlar väl om att jobba på hårt nu och utnyttja tiden men samtidigt stanna upp och lukta på blommorna. Många arbetar hårt för att bygga upp en stabil inkomst eller investera pengarna så det kommer in pengar även när man inte jobbar. Det skapar mer tid längre fram men man behöver investera mer av den inledningsvis. Fast för mig är det just arbetet som motiverar. Resultatet längre fram är en ren bonus, för jag kommer aldrig sluta jobba 🙂 Kanske blir det några extra resor varje år dock 😃 Se mer...
Imre Randin
2012-12-04 09:51
-Se det istället såhär, så blir allt så mycket enklare...
- så fort det gått en timma så kommer det en ny. Alldeles gratis dessutom. När tiden tar slut för oss -och det är det enda vi kan vara riktigt säkra på - ja då är det ju inte mycket att bekymar sig om ...

Imre R
Madelaine L
2012-12-04 07:20
Helt underbart skrivet. Klokt och insiktsfullt. Det fick mig verkligen att tänka efter och jag ska försöka vara mer uppmärksam på vad jag gör och ta vara på min tid lite bättre. Och njuta av den. Tack!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.