Företagsnamn

Företagsnamnet registreras hos Bolagsverket eller via e-tjänsten på verksamt.se. För enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag får du skydd för namnet i det län där verksamheten finns. I Aktiebolag och ekonomiska föreningar får man däremot skydd i hela landet och gäller inom den verksamhet som företaget är registrerat i. Innan man registrerar företag är det viktigt att ta reda på vilka regler som finns för vad företagsnamnet ska innehålla.

Domännamn

Om du vill använda ett domännamn som innehåller ditt företagsnamn är det bra att så snart som möjligt även skydda domännamnet. Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE) uppmanar alla som vill ha sitt företagsnamn som domän att köpa det så snart som möjligt då det är vanligt förekommande att domäner systematiskt registreras i samband med registreringar av företagsnamn. Om någon annan använder ditt företagsnamn som domännamn kan det i vissa fall vara fråga om firmaintrång. Du kan köpa domäner på marknadens olika webbhotell och har du några frågor så kan du vända dig till Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE).

Varumärken

Har ditt företag ett speciellt varumärke dvs. ett ord eller en symbol som används som kännetecken för en vara eller tjänst så kan det även vara bra att registrera det. Vanliga varumärkesregistreringar sker hos Patent- och registreringsverket men gemenskapsvarumärken med skydd i EU-länderna sker hos EG:s varumärkesmyndighet Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM).

Publikationer och förlagsnamn

Hos Svenska ISBN-centralen kan man få identifikatorer till förlag, utgivare och andra publicerande enheter. De identifikatorer som finns där är:

• ISBN: en identifikator för publikationer av böcker.
• ISMN: en identifikator för musiktryck.
• URN:NBN: en identifikator för elektroniska resurser på nätet.

ISBN och ISMN är frivilliga och ger inget upphovsrättsligt eller annat juridiskt skydd.

Tidskrifter

För att få ge ut en skrift eller tidning så måste man först ansöka om ett utgivningsbevis. Det går att ansöka om hos Patent- och registreringsverket.

Stiftelser

Vill du skydda ett namn på en stiftelse så görs det hos länsstyrelsen i det län där stiftelsen finns.

Personnamn

Vill du registrera ett personnamn så kan du kontakta Skatteverket eller Patent- och registreringsverket.

Källa: Bolagsverket

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.