Här är några saker som kanske kan hjälpa dig att leda dina anställa på distans.

Skaffa rätt verktyg

De flesta arbetstagare har idag en bärbar dator och mobiltelefon så det är mycket sällan ett problem som behöver lösas vid distansarbete. Däremot kan det kännas krångligt att hela tiden svara på mail och bli dyrt att sitta i telefonen för möten hela dagarna. Då kan det vara bra att skaffa sig någon form av plattform som samordnar arbetsuppgifter och där gruppen kan uppdatera varandra på vad som händer och vad som behöver göras. Utbudet är stort och det kan vara bra att se sig omkring för att hitta en plattform som passar just ditt företag och era behov. En plattform är Yammer, som liknar Facebook men som endast är tillgängliga inom organisationer. Ett annat verktyg som kan vara bra att ha är Skype. Via Skype kan man ha telefonmöten, konferenser, se varandra och samtidigt spara in på en del telefonkostnader, speciellt om man ska samtala med folk i andra länder.

Virtuell behöver inte betyda helt virtuell

Bara för att man arbetar på distans så behöver det inte innebära att hela arbetstiden ska vara virtuell utan det kan vara bra att ibland även ses fysiskt. Genom att en gång i veckan eller månaden åka in till kontoret eller ha möten på plats kan man skapa en bättre sammanhållning och bli en del av företagskulturen. Det kan därför vara bra att sträva efter att ha regelbundna träffar där man ses och går igenom saker och ting.

Anpassa kontakten efter varje individ

Olika personer behöver olika mycket kommunikation med sina chefer för att göra ett bra jobb. Vissa personer kanske bara behöver tala med sin chef en eller ett par gånger i veckan medan en annan kan behöva talas vid varje dag för att kunna prestera. För dig som chef gäller det därför att ta reda på vad som krävs av dig för att varje individ ska producera på topp.

Tveka inte att använda telefonen

Även om det mesta går att sköta via internet, olika plattformar och mail så kan det ibland vara bra att använda sig av telefonen. Genom den kan du enkelt nå personen i fråga samtidigt som det via telefon oftast är lättare att få reda på vad personen egentligen tänker och känner.

Formulera tydliga förväntningar

Att arbeta på distans är inte något som passar alla även om många kanske tänker att det skulle vara skönt att sitta hemma och arbeta. Det är därför viktigt att sätta tydliga mål som varje person ska arbeta mot. Var tydlig med vilka förväntningar du har på vardera person och se till att de följs.

Se personerna

Visa dina lagkamrater att du litar på dem genom att inte flåsa dem i nacken. Det är ofta viktigt att du låter dem arbeta på sitt sätt genom att ta ansvar och arbeta på sina egna villkor. Att arbeta på distans innebär ett stort ansvarstagande och för de som klarar av det hjälper det ofta att de får sköta sitt arbete på sitt eget vis.

Källa: Fast Company

Fler resurser:

Ledarskap och distansarbete – utmaningar men också möjligheter

6 tips hur du som chef kan leda på distans

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.