Sagan om Heat – ett speciellt mindset

Sagan om restaurangkedjan Heat handlar mycket om den resan som entreprenören Daniel Wärnmark har gjort, och fortfarande är på väg att göra. Daniel har en naturligt inbyggd F1-motor och ett öppet och slagkraftigt mindset. Han är en intensiv och selfmade entreprenör som kombinerat sin restaurangkarriär med en elitdomarkarriär i fotboll. Hela hans entreprenörskap kommer utifrån ett brinnande intresse för mat och människor – och ifrån att skapa möjligheter.

Det är en spännande tidsera vi lever i. Sverige är ett entreprenörsland och Stockholm är Europas ledande huvudstad för innovativa, snabbväxande startups - och mitt i allt detta finns Heat som 2027 har som mål att ha 75 restauranger öppna runt om i landet, jämfört med dagens 20.

Sagan om HEAT började år 1994 när Heats blivande grundare Daniel Wärnmark gjorde militärtjänstgöring som kock i Flottan. Daniel fick omedelbart smak för kockyrket och fortsatte på den inslagna vägen. Han sökte jobb som lunchkock och fick mer i lön än han begärde vilket troligtvis gjorde honom ännu mer väl inställd till yrket än han redan var. Det tog inte lång tid innan Daniel hade skaffat sig sin första lunchrestaurang. Året var 2002 när han tog över restaurang Asplunden i Stockholm.

Elitdomare i Champions League – och en av Sveriges mest intressanta entreprenörer

Varför just lunchrestaurang?

– Jag har jobbat med luncher bakåt i tiden och det passade bra med domaryrket, säger Daniel. 

Ansiktet lyser upp när han pratar om fotbollen. Han är mycket stolt över sin elitdomarkarriär med meriter från både VM, EM, Champions League och Europa League. Trots smällar och tinnitus som medföljt domarkarriären älskar han den och det mindset han burit med sig in i sin andra karriär som entreprenör i restaurangbranschen.

– Jag använder fotbollen som en liknelse i företagandet, den första nyckelfaktorn för framgång är att bollen alltid ska rulla, säger Daniel, alla delar i fotbollen är lika viktiga och jag laddar den med sociala värden som att alltid ge tillbaka, och de olika värden som bygger grundstrukturen till framgång.

Daniel gör ett uppehåll och fortsätter:

– Ju mer du ger desto mer får du tillbaka! Det viktiga är att bry sig!

Vilket är det mest betydelsefulla rådet du vill ge till en ny entreprenör i restaurangbranschen?

– Det skulle vara just det, att bry sig, svarar Daniel, värderingar och attityd är det mest betydande, det är samma sak när man rekryterar personal, formell utbildning är inte alltid viktigast eftersom det går att träna upp sig om attityden är den rätta.

Motor, driv och mentalitet

Med Restaurang Asplunden som bas arbetade Daniel målmedvetet. Han tog över Restaurang Energikällan i Uppsala 2008, en restaurang för Vattenfalls personal men som även öppnades upp för allmänheten. 2011 bytte Daniel namn på restaurangen till Heat. Därefter har Heat löpande fortsatt att utveckla sitt koncept. Inspiration till namnet kom från Vattenfalls värmeanläggning. Motorerna hade just startats och 2017 lades nästa växel i då andra Heat-restaurangen öppnades på Akademiska i Uppsala. Heat gick inte att stoppa och redan 2027 beräknas Heat-konceptet vara uppväxlat i högsta Warp-speed.

– Vi har lagt ner mycket arbete på recepten och själva konceptet, berättar Daniel, god smak och hög kvalitet har alltid varit prioriterat.

Daniel har alltid varit driven, han har den speciella ”innovationsmentaliteten” som bara den som vill vara ”egen” har. Man kan nog kalla Heat-konceptets mentalitet för ”Champions League-mentalitet” – där ingår individuella prestationer i ett väloljat teamwork. Näringslivet i Sigtuna Kommun hyllade Daniel alldeles nyligen då han utsågs till Årets Nyetablering med sin restaurangetablering i Sigtuna/ Märsta. Han prisades för systematiskt tänkande i produkt och person, samt ett gediget samhällsansvar. 

– Jag har hela tiden utvecklats under de här åren, säger Daniel, jag har lärt mig vilka parametrar som ska förbättras och skruvas åt och hur man bygger in förbättring i kalendern, det har jag lärt mig i restaurangen under årens lopp.

Hållbarhet på alla plan

Att vara en del av att skapa en bättre miljö, att vara delaktig i att ta ansvar för samhället och att arbeta med hållbarhetskriterier är viktigt för Daniel. Han tänker både på social hållbarhet och miljö. Heat har ett gediget hållbarhetsprogram där man gör alla miljöval centralt. Man jobbar också mycket med idrottsföreningar och är sponsor till Akademiskas barnfond i Uppsala.

– Att ta hand om den egna personalen ingår också i hållbarhet, säger Daniel, vi har cirka 200 i personalen och målet är att alla ska känna sig sedda, vi ordnar event och försöker stärka sammanhållningen.

Warp Speed mot 2027

Daniel var smart och lagrade i ladorna vilket gjorde att han klarade pandemin.

– Jag hade en liten buffert att ta av, säger han.

Få kunde expandera under pandemin, stora väletablerade hotellkedjor och restauranger fick svårt att klara sig medan Heat gick från sjätte växeln upp i Warp Speed 1. Att ha en buffert för dåliga tider kommer av smart planering.

Daniel är en djup själ som bär hjärtat på skjortärmen och är mycket målmedveten. På frågan om hans egna framtida mål börjar han genast prata om Heats framtid. Han brinner för framtiden och Heat är en så stor del av honom själv att målen flyter samman. Daniel ÄR Heat och Heat är Daniel. Det lyser en stolthet om Daniel, över Heat och över domarkarriären – och det är just en sådan stolthet som behövs för att lyckas som entreprenör.

Hemlagad mat

Heats expansion är skapad av ätande människor som älskar maten. Det är alla dessa människor som är grunden i att Heat bara växer och växer. Ändå är det till synes enkel husmanskost som lagas av Heats kockar.

– Maten talar för sig själv, säger Daniel, jag kommer att jobba vidare på att maximera det som är bra och minimera det som är dåligt, jag har blivit bättre på att planera och jag utvecklas själv. Jag arbetar också med en byrå för varumärket.

Ett nytt spännande hämtkoncept under Heatkoncernen finns numera nära Arlanda Flygplats. Den har i stort sett samma meny som övriga Heat-restauranger, med någon rätt mindre. Precis som på de större Heat kan du plocka en god sallad här. Det planeras också nya restauranger i hela Sverige – Efterfrågade etableringar som blir verklighet när man hittar rätt lokal. 

Daniel avslutade sin domarkarriär 2021. Framtiden är utstakad för Heat-konceptet. 

Expansion står överst på menyn.


2 kommentarer
2022-12-20 14:53
Fint reportage, om en fin & driven medmänniska
1
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.