Ibland dyker det upp inslag i seriösare dagstidningar eller TV-kanaler om “psykopater” respektive “sociopater” i företagsvärlden. Vinkeln från skribenterna är då oftast att man verkar ha bättre förutsättningar att lyckas bli chef om man har någon av dessa beteendestörningar. Beskrivningar om dessa personlighetstyper är nästan alltid överdrivna och endimensionella. Sociopater behöver inte gå i kostym eller med en blodig förskärare - tvärtom finns de ofta närmare än man tror.

Problemet med begreppen är till att börja med att det är Hollywood som har fått ta platsen som mänsklighetens lärare i frågan. I filmer och populära TV-serier som “Dexter” beskriver psykologer ingående vad och hur en “psykopat” är. Ironin som alltid missas är att dessa “psykologer” är skådespelare. De är tillsagda att säga påhittade saker ur ett manus. Skådespelarnas “föreläsningar” och “expertkommentarer” är i sin tur skrivna av folk som har betalt för att leverera underhållning - inte vetenskapliga texter. Manusförfattarnas och regissörernas källforskning är vanligast begränsad till andra Hollywoodproduktioner. Med andra ord: faktakontrollen i alla led - inklusive hos publiken - är oftast noll.

För det första: alla människor har drag av dessa “sociala personlighetsstörningar”. Det är som med listorna i Elle och Cosmopolitan där man måste kryssa i flera kriterier innan man ser om ens svar "stämmer" in på en viss "typ". En del psykiatriker (inte psykologer) har listor med 20 villkor, andra har fler.

Man måste uppfylla väldigt många av kriterierna ("villkoren") i dessa listor och ofta genomgå även andra tester; först då definieras man rent kliniskt som det ena eller det andra. Då är huvudkriteriet inte att man har en stor blodtörst och gillar att döda människor. Inte heller att man är “ett ex”, även om det har blivit populärt bland folk att ge den “diagnosen”.

Vad är då, i stora drag, en “psykopat” eller “sociopat” - och den eventuella skillnaden mellan de två personlighetstyperna?

Har du blivit “blåst” (lurad) i affärer av någon som förlorade lika mycket på det själv? Det behöver inte spela någon roll om personen är smart, smidig och manipulativ, eller ganska klumpig och obildad. Det relevanta, i alla fall här, är: skedde beteendet i situationer där det var uppenbart att alla skulle förlora på om någon lurade någon annan? Då har du träffat en psykopat. Liksom i den berömda fabeln om Grodan och Skorpionen så kan psykopaten bokstavligen inte låta bli. Det är i hans eller hennes “natur” att satsa kortsiktigt på idén om det ger en belöning. Bilden av möjliga negativa konsekvenser når inte ens in i personens hjärna.

Ett exempel på att dragen av den här störningen faktiskt också kan gälla “goda” människor kan man se i filmen Slumdog Millionaire där den unge huvudrollsinnehavaren “Jamal” vid flera tillfällen går hem till iskalla mördare och utmanar deras tålamod utan minsta tanke eller plan kring hur gangstrarna kommer att reagera. Å ena sidan har Jamal den vanligare, milda graden av psykopati, som exempelvis hindrar honom från att störta till döden från ett höghus. Å andra sidan, när han tänker på att få träffa “sin” tjej, då glömmer han allt. Varje gång får andra rädda hans liv. Gemensamt för alla halvblods- eller fullblodspsykopater är den bristande insikten om den egna risken.

Finansmannen “Gordon Gekko” däremot (spelad av Michael Douglas i klassikern “Wall Street” från år 1978), är långt ifrån impulsiv och tanklös. Han är väldigt slipad och fullt medveten om möjligheter och konsekvenser och har ett avancerat system för att minimera alla risker. Han lämnar inget åt slumpen. Han tar visserligen stora risker emellanåt, men bara när chanserna till framgång är enorma. Det är detta som har gjort honom till dollarmiljardär. Inget i ovanstående profil hittills gör honom emellertid till vare sig psykopat eller sociopat. Den sociala störning som finns i Gordon Gekko är att han använder andra människor som buffert mot personliga risker. Han struntar totalt i hur det går för andra människor - känslomässigt, fysiskt. ekonomiskt eller juridiskt. I hans emotionella värld är människoliv och människokroppar bara verktyg, och lagar är bara förslag. Om han “måste” svika vänner, prostituera någon eller göra tiotusen människor hemlösa för att själv få in pengar till att köpa ytterligare några slott - då gör Gordon Gekko det utan att tveka. Kombinationen av full medvetenhet om sociala spelregler, plus om konsekvenserna av vissa destruktiva handlingar, plus en näst intill total likgiltighet för sina medmänniskor - det är vad som definierar en sociopat.

Psykopater och sociopater finns överallt, i miljoner former. Du har säkert träffat flera. I värsta fall - varje gång som du tittar på din spegelbild.

Läs vidare: Massformation: när masspsykos, grupphypnos, hjärntvätt och propaganda riskerar leda till totalitarism

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.