Det har sagts om och igen av olika stora tänkare genom tiderna. De har sagt det på olika sätt, men menat samma sak och det förtjänar att sägas igen: Det är inte vad som händer oss som avgör våra liv. Det är vad vi gör med det som händer oss.

Med andra ord så kommer livet att kasta olika problem, hinder och irritationsmoment i allas vår väg. Ibland är det rent fysiska utmaningar vi ställs inför. Andra gånger har det mer att göra med det mentala eller ekonomiska. Ibland handlar det om människor som stryker oss mothårs eller så ställs vi kanske inför moder naturs rent häpnadsväckande krafter - i form av en eldsvåda, en orkan eller en jordbävning. Oavsett, förr eller senare så utmanar livet oss alla på något sätt.

Att det kommer att hända borde inte komma som en överraskning för någon. Om vi lever så kommer vi att råka ut för den här typen av svårigheter. Det är inte mycket att göra åt. Det som däremot går att göra något åt är hur vi reagerar på det. Och hur vi hanterar de dagliga små problemen är oftast en bättre indikation på hur vår framtid kommer att se ut än hur vi hanterar de så kallade katastroferna i livet.

Hur kan jag nu säga så? Jo, katastroferna är STORA händelser i våra liv. Vi kan inte undvika dem eller låtsas som om de inte fanns. De griper tag i oss med omedelbar verkan och kräver att vi gör något åt dem. När det brinner hemma eller om vi hamnar på sjukhus efter en olycka, så förstår alla att vi måste prioritera det först och hantera det på något sätt. Och det verkar som om ju större katastrofen är, desto mer tvingar den fram krafter som vi inte trodde att vi hade. Tänk bara på alla historier om folk som fastnat ute i vildmarken, sågat av armen och krupit miltals till räddningen... När nöden verkligen kräver det verkar även de mest timida av oss förvandlas till veritabla superhjältar.

Det verkar alltså som om det bara blir ”illa nog” så kan vi alla gräva lite djupare i vårt inre och hitta det som behövs. Den riktiga prövningen är därför snarare de där små dagliga sakerna som är så lätta att ignorera. Saker som att låta den där underbara jackan hänga kvar på galgen om vi nu någonsin ska bli ekonomiskt oberoende. Saker som att stoppa bättre saker i våra munnar om vi långsiktigt vill må och se ut som vi har tänkt oss. Saker som tid för våra nära och kära eller att helt enkelt ta det lugnt ibland och ladda batterierna. Sådana saker är inte akuta och får inte omedelbara, katastrofala följder. Vi kan skjuta upp att sitta ner och verkligen prata ut med familjen. Vi kan försumma vår hälsa ett bra tag innan det blir några uppenbara problem. Det går, men bara för att katastrofen inte inträffar vare sig samma vecka eller samma månad innebär det inte att den inte är på väg.

“Vänta inte på att det ska dyka upp ett ljus i änden av tunneln. Kliv ner dit och tänd den jäkla lampan själv.”
– Sara Henderson

Nej, precis som de mest framgångsrika människorna i världen gäller det att förstå att det är bättre att gå mot problemen och ta hand om dem än att vända dem ryggen och hoppas att de försvinner av sig självt. De som lyckas förväntar sig helt enkelt att de ska få problem av något slag. De förstår att oväntade saker kommer att hända och att ju mer framgångsrik du blir desto större och mer komplexa blir de problem som du ställs inför. Så här följer några nycklar för att lösa de problem du garanterat har om du lever (vilket är något av en förutsättning för att läsa det här:-) :

6 råd för att lösa problem

  1. Förvänta dig problem! När de kommer borde de inte vara någon överraskning. Det är heller inte konstigt eller orättvist. Livet är och förblir komplicerat att leva, så se till att bli bra på det.
  2. Tro inte att du kan göra mer än det du faktiskt kan göra! Att planera som om allt alltid ska gå perfekt är ett säkert sätt att bli stressad, besviken och ledsen. Skapa istället en buffert runt ditt liv. Se till att du planerar så att du har en reserv av extra tid, besparingar på banken och energi för att klara av det väntade oväntade som alltid händer.
  3. Se varje svårighet som en möjlighet att lära dig något! Visa sedan att du har lärt dig något genom att inte upprepa samma livsläxa igen. Pröva något nytt och se till att du åtminstone har nya problem att brottas med varje gång.
  4. Kalla dina problem för utmaningar. Ställ frågor som: Vad är bra med det här problemet? Vad kan jag lära mig av det? Hur kan jag lösa det på bästa sätt och ha roligt under tiden? De ord du använder har stor betydelse för hur bra du är på att hålla din attityd uppe. Byt ut hela det vokabulär du använder i de situationer du sitter fast i och jag utlovar att det har en enorm effekt på hur du ser på dina möjligheter.
  5. Behandla människor väl och ta hand om dina vänner. Ingen klarar av allt själv och då är det bra att ha ett gäng omkring dig som har lust att ge dig ett handtag när du verkligen behöver det.
  6. Döda draken när den är liten. Ta tag i problemen medan de är små och möjliga att hantera utan allt för stor ansträngning. Förebyggande åtgärder är så mycket bättre och lättare än krishantering. Lura inte dig själv att tro något annat – vilket du har lyckats med om du skjuter upp saker som du vet behöver göras.

Hur kan du nu använda denna kunskap för att hantera det som händer under denna vecka på bästa sätt? Det är ju hur du reagerar på det som händer som avgör hur ditt liv ser ut, så välj nu en bra reaktion som är användbar för dig...

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.