Det finns en gammal historia om en lärare som tog fram en större glasburk och 10 tals stora stenar. Han började lägga in alla dessa stora stenar i burken tills det inte gick att få plats med fler. Han frågade studenterna: ”Går det att få plats med något mer?” Alla sa nej.

Då tog han fram en påse med sand och börja hälla i burken tills det inte gick att få plats med mer sand. Då frågade han igen: ”Nu då?” Ännu en gång sa studenterna nej. Då tog han fram en kanna med vatten och hällde i burken tills vattnet fyllde hela burken. Då frågade han studenterna: ”Vad har ni lärt er från det jag visade er?”

Första studenten sa: "Det spelar ingen roll hur fullt livet verkar vara, det finns alltid plats för lite mer."

En annan sa: "Planering och ordning är viktiga för att maximera produktiviteten."

Den tredje studenten sa: "Det handlar om prioriteringar. Om du inte lägger in de stora stenarna först, kommer du att ha en burk fylld med endast blöt sand."

När jag tänker på de olika svaren så kan jag se en viss sanning i dem alla. Samtidigt är den tredje studentens svar som ger mig den mest värdefulla insikten. Att prioritera och lägga in de stora stenarna först. De stora stenarna ska placeras i burken först annars får de inte plats när sanden och vattnet har hällts i. De stora stenarna är de viktiga sakerna i mitt liv såsom min familj, mina vänner och min personliga utveckling. Om jag fyller mitt liv med små saker kommer jag inte att ha plats för de viktiga sakerna.

När jag tänker på mitt eget liv och mitt företagande, kan jag med hjälp av prioriteringar ha mer mening och innebörd i mina dagar. Genom att prioritera kan jag och du åstadkomma så mycket mer. Det här gäller för våra relationer, jobb, fritidsintressen och allt annat som vi dagligen sysselsätter oss med. För att ha större framgång, vare sig det gäller inom ditt arbete eller privata relationer, behöver du bestämma vad som är viktigast. Vilka är dina ”stora stenar”? Många av oss har en tendens att släppa kontrollen över våra dagar, eller ännu värre riktningen i våra liv, och låta rena omständigheter eller andra människor bestämma hur vi ska spendera vår tid. Om du inte lyckas skilja mellan de stora stenar, sand och vatten som finns i ditt liv, kommer du med stor sannolikhet att försumma eller glömma de saker som verkligen betyder något. Det är därför du behöver satsa på din personliga utveckling för att kunna göra bättre prioriteringar. Tänk om du blir en smula bättre. Vilken effekt har det på ditt arbete? Vilken effekt har det på dina relationer? Så ha ett mycket öppet sinne i din personliga utveckling!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.