Studien ”Patents and innovation against cancer”, visar att över 140 000 uppfinningar för att bekämpa cancer har offentliggjorts i patentdokument under de senaste 50 åren.

USA leder globalt inom cancerrelaterad innovation, med nästan 50% av alla internationella patentfamiljer (IPFs) från 2002 till 2021 tillskrivna amerikanska sökande. Europeiska unionen intar andraplatsen med en andel på 18%, följt av Japan med 9%. Inom Europa är det Tyskland som har ledarpositionen, visar studien vidare.

Bland de svenska aktörer är det strålterapibolaget Elekta som har flest patent kopplat till cancer, följt av RaySearch Laboratories och Bioinvent. På femte plats återfinns Karolinska Institutet.

Studien kompletteras av en ny, kostnadsfri onlineplattform, som förenklar tillgången till innovationer inom området, inklusive den tekniska information som finns i respektive patent.

- Plattformen som vi lanserar idag kan spela en betydande roll i att bidra till att minska cancerrisken genom att stärka forskare med teknisk information och insikter för att främja deras forskning, samt stödja dem i att introducera nya teknologier som kan rädda liv, säger António Campinos, president på EPO.

PRV har varit med i utvecklandet av plattformen.

- Vi vill öppna kunskapen så långt som är möjligt för att underlätta utvecklingen och nyttiggörandet av nya teknologier för att bekämpa cancer, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV.

Topp 5 svenska patentägare kopplat till cancer:

  • Elekta
  • RaySearch Laboratories
  • Bioinvent
  • Atlas Antibodies
  • Karolinska Institutet

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.