I de situationer när du inte lyckas hitta rätt konto för en viss transaktion så kan du använda dig av observationskontot. Anledningen till att du inte hittar rätt konto kan bero på att en verifikation är felaktig eller saknar tillräckligt med information. Tänk dock på att en bokning på observationskontot endast är tillfällig och måste nollställas innan bokslutet.

Det finns inget speciellt konto som används som just observationskonto utan det kan du välja lite själv. I exemplet nedan kommer vi dock använda oss av konto 1900 då det ligger som första konto bland tillgångarna i balansräkningen och är enkelt att se. Vissa väljer att använda sig av konto 9999 för intern redovisning men det syns dock inte alltid i rapporterna så det är inte lika enkelt att se.

Exempel på bokföring av en otydlig verifikation

Ditt aktiebolag har betalat ut en lön på 10000 kronor men du vet inte riktigt varifrån den har dragits. Har den betalats från kassa, konto, plusgiro eller på något annat vis. För att inte fastna i bokföringen bestämmer du dig för att ta tag i det senare och bokför den istället på observationskontot så länge.

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

7010

Löner till kollektivanställda

10000

 

1900

Observationskonto

 

7000

2710

Personalskatt

 

3000


När du sedan suttit ner och gått igenom informationen så inser du att du som äger bolaget betalat ut lönen med dina egna pengar. Du nollställer då observationskontot och bokför den på rätt konto.

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

1900

Observationskonto

7000

 

2893

Skulder till närstående personer, kortfristig del

 

7000


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.