- Innovationsföretagens undersökning visar att marknaden för konsultmäklare fortsätter att öka. Kunskapen om problemen med mellanhandsupplägget är fortfarande för låg. De nya siffrorna för 2021 visar att utgifterna till konsultmäklarna uppgick till 7,3 miljarder kronor. Det är en fördubbling på fem års tid, från en redan mycket hög nivå, säger Anders Persson, förbundsdirektör Innovationsföretagen.

Region Stockholm är den offentliga beställare som fortsätter dominera stort i användandet av konsultmäklare och har kostnader på över tre miljarder kronor som gått via konsultmäklare enbart under år 2021.


- Det här fenomenet, när det blir enorma ramavtal, begränsar också vilka företag som har möjlighet att konkurrera om uppdragen från det offentliga. De två största konsultmäklarföretagen stod under år 2021 för över 80 procent av hela den offentliga marknaden för mellanhänder. Det är mycket oroande utifrån ett konkurrensperspektiv. Det faktum att det ena av de här företagen under året hade en omsättning på över 4 miljarder kronor från enbart fyra offentliga kunder har också en negativ inverkan på konkurrensen, säger Helena Dahlberg, förbundsjurist Innovationsföretagen.

I stället för fokus på kvalitet och långsiktigt värdeskapande i sund konkurrens, skapas konstlade och kortsiktiga upphandlingar som hämmar företagens och Sveriges konkurrenskraft. Regeringens krav på ökad kvalitet, innovationsförmåga och social hänsyn åsidosätts därmed helt.

Källa: Innovationsföretagen

Innovationsföretagen är ett bransch- och arbetsgivarförbund som representerar innovativa företag inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2022-08-31 14:14
Detta är en intressant företeelse på den offentliga marknaden. Oavsett vad man tycker om den så är nyheten och rapporten inget utan fakta. Den faktan finns hos oss på DoubleCheck och PublicInsight. Vill du veta mer om vem som gör affärerna du kanske skulle göra? Kolla in här och testa vårt verktyg
https://www.publicinsight.se/vart-verktyg
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.