”Vad fan får jag för pengarna?”, den frågan ställde sig Leif Östling, dåvarande ordförande för Svenskt näringsliv. Det är en fullt rimlig fråga som alla skattebetalare borde ställa sig.

I Sverige betalar vi några av världen högsta skatter och att ställa frågan vad vi får för pengarna borde vi alla göra till våra lokala politiker, de i riksdagen, samt våra EU-politiker. Det är inte konstigare än att fråga vad man får när man betalar för, eller köper något.

För samtidigt som skatterna höjs, så verkar många saker bli sämre och konstigt nog just de sakerna som ofta lyfts fram som en av anledningarna till att vi betalar skatt. Skola, sjukvård, polis och äldrevård är några av de sakerna. Vi har t ex pensionärer som idag svälter i Sverige.

Dags att vi vaknar?

För om skatter fungerar borde världen högsta skatter ge världens bästa välfärd?

Här är liten berättelse om hur jag och min fru kämpar i vardagen med vårt företag. Det är en berättelse jag vet många andra småföretagare känner igen sig i. (Se tidigare insändare och kommentarer under texten: Hur kan man tjäna pengar efter alla avgifter och skatter?)

Vi driver en matbutik på mindre ort med fyra anställda. Vi lägger själva ner mellan 70–100 timmar, vardera/vecka, för att kunna driva runt butiken och se till att våra anställda får sina löner. Själva tar vi ut precis så mycket lön att vi har råd att köpa mat och kläder till oss och barnen.

Av arbetstiden lägger vi runt 20 timmar/vecka bara på bokföring, för att redovisa till Skatteverket hur mycket av våra pengar de ska få stjäla. Då har vi ändå hjälp med bokföring samt en revisor som sköter bokslut.

Dålig affärsidé kanske någon tänker. Eller så kanske vi inte är så duktiga och drivna entreprenörer. Så kan det vara i vissa fall men vi har haft affärsutvecklare på plats och samtliga säger att vi har optimerat det som går.

Arbetsförmedlingens ointresse

Vi har varit i kontakt med Arbetsförmedlingen flera gånger för att fråga om de har någon praktikant eller nyanländ vi kan få hjälp av. För samtidigt som vi då skulle avlastas och få hjälp med uppackning av varor, städning och annat, får personen möjligheten att bli en del av oss och det svenska samhället. Men arbetsförmedlingen visar inget intresse alls.

Du och jag försörjer redan dessa individer med våra skatter så det är väl inte för mycket begärt att få lite hjälp av dem? Det skulle alla tjäna på, framförallt de nyanlända, då kontakt med svenskar borde ses som en viktig del i integrationen.

Snart lägger vi ner butiken, det går inte att driva den vidare. Vi skulle tjäna betydligt mer att gå på a-kassa eller ta ett deltidsjobb någonstans. Lägger vi ner butiken skulle pensionärerna i byn får åka två mil med buss till närmsta by för att handla sin mat. Dessutom mister fyra personer sin inkomst.

Vi småföretagare är tillsammans Sveriges största arbetsgivare. Utan oss slutar allt att fungera.

Finns det någon som tror att detta kommer att hålla i längden?

Vad gör vi?

/Ett par som inte givit upp, riktigt än.

Förfallet i Sverige är totalt och det ser likadant ut vart man än reser, från norr till söder. Se fler bilder av Jesper Lewén & Magnus Eriksson på detsannasverige.com

Replik på texten: Arbetsförmedlingen är de sista ni skall vända er till

 

Denna text är skribentens personliga åsikter. Vill du skriva en insändare eller en replik kan du göra det här

 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
2018-05-18 08:52
Så kort och gott Ingemar om vi bara låter sossarna reglera och beskatta sönder landet så kommer vi till nirvana bara vi inte låter de onda borgerliga förstöra välfungerande verksamheter som arbetsförmedlingen!

Verkar som om din superkraft är att kunna låta som valfri artikel ur LO-tidningen...
Se mer...
2018-05-14 20:31
Om man inte förstår att de skatter vi betalar är vårt allas bäste inte just ditt bästa måste man tänka en gång till. Sverige är ett mycket bra fungerande land, när man reser ut i Europa blir man mycket klar på detta. Som företagare i handelsbolag, kommanditbolag eller AB betalar dessa företagsformer ingen kommunalskatt. Ändå så kommer brandkåren när det brinner. Brandkåren är en ren kommunal finansierad institution. Det finns fler kommunala vägar m.m. Delägarna i dessa företagsformer utom AB betalar skatt. AB betalar statsskatt.

När det gäller Arbetsförmedlingen så är det en skam hur den borgerliga regeringen misskötte detta. Man sa upp många 100 tals medarbetare. Tidigare ansågs bland företagare att AF kunde detta med matchning som är det absoluta viktigaste. Om man har 500 - 600 arbetssökande per arbetsförmedlare så förstår man att detta inte kan fungera. Se om det privata alternativen är bättre som Monster m. fl. Jag vet många som har fått hundratals med ansökningar på ett enkelt kaffebiträdesjobb. Man hinner med att kolla upp vem som passar bäste. AF måste för mer resurser och bli bättre på ta fram rätt person för det jobb jag som företagare har. då skulle arbetsmarknad fungera bättre.
Se mer...
2018-05-14 10:10
Fattar du inte att politikerna medvetet missköter skola, sjukvård, polis och äldrevård! På det viset så har de en anledning att ständigt höja skatterna, pengarna går sedan till en hel massa andra onödiga saker, för att inte säga ren korruption som att anställa sina kompisar i helt onödiga "projekt".

Sanningen är att den offentliga sektorn är gravt överfinansierad, det leder till att man lägger sig i precis allting, och i struntar i det som är kärnan som polis, försvar och rättsväsende.
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.