”Vad fan får jag för pengarna?”, den frågan ställde sig Leif Östling, dåvarande ordförande för Svenskt näringsliv. Det är en fullt rimlig fråga som alla skattebetalare borde ställa sig.
I Sverige betalar vi några av världen högsta skatter och att ställa frågan vad vi får för pengarna borde vi alla göra till våra lokala politiker, de i riksdagen, samt våra EU-politiker. Det är inte konstigare än att fråga vad man får när man betalar för, eller köper något.
För samtidigt som skatterna höjs, så verkar många saker bli sämre och konstigt nog just de sakerna som ofta lyfts fram som en av anledningarna till att vi betalar skatt. Skola, sjukvård, polis och äldrevård är några av de sakerna. Vi har t ex pensionärer som idag svälter i Sverige.
Dags att vi vaknar?
För om skatter fungerar borde världen högsta skatter ge världens bästa välfärd?
Här är liten berättelse om hur jag och min fru kämpar i vardagen med vårt företag. Det är en berättelse jag vet många andra småföretagare känner igen sig i. (Se tidigare insändare och kommentarer under texten: Hur kan man tjäna pengar efter alla avgifter och skatter?)
Vi driver en matbutik på mindre ort med fyra anställda. Vi lägger själva ner mellan 70–100 timmar, vardera/vecka, för att kunna driva runt butiken och se till att våra anställda får sina löner. Själva tar vi ut precis så mycket lön att vi har råd att köpa mat och kläder till oss och barnen.
Av arbetstiden lägger vi runt 20 timmar/vecka bara på bokföring, för att redovisa till Skatteverket hur mycket av våra pengar de ska få stjäla. Då har vi ändå hjälp med bokföring samt en revisor som sköter bokslut.
Dålig affärsidé kanske någon tänker. Eller så kanske vi inte är så duktiga och drivna entreprenörer. Så kan det vara i vissa fall men vi har haft affärsutvecklare på plats och samtliga säger att vi har optimerat det som går.
Arbetsförmedlingens ointresse
Vi har varit i kontakt med Arbetsförmedlingen flera gånger för att fråga om de har någon praktikant eller nyanländ vi kan få hjälp av. För samtidigt som vi då skulle avlastas och få hjälp med uppackning av varor, städning och annat, får personen möjligheten att bli en del av oss och det svenska samhället. Men arbetsförmedlingen visar inget intresse alls.
Du och jag försörjer redan dessa individer med våra skatter så det är väl inte för mycket begärt att få lite hjälp av dem? Det skulle alla tjäna på, framförallt de nyanlända, då kontakt med svenskar borde ses som en viktig del i integrationen.
Snart lägger vi ner butiken, det går inte att driva den vidare. Vi skulle tjäna betydligt mer att gå på a-kassa eller ta ett deltidsjobb någonstans. Lägger vi ner butiken skulle pensionärerna i byn får åka två mil med buss till närmsta by för att handla sin mat. Dessutom mister fyra personer sin inkomst.
Vi småföretagare är tillsammans Sveriges största arbetsgivare. Utan oss slutar allt att fungera.
Finns det någon som tror att detta kommer att hålla i längden?
Vad gör vi?
/Ett par som inte givit upp, riktigt än.
Förfallet i Sverige är totalt och det ser likadant ut vart man än reser, från norr till söder. Se fler bilder av Jesper Lewén & Magnus Eriksson på detsannasverige.com
Replik på texten: Arbetsförmedlingen är de sista ni skall vända er till
Företagande opinion
Detta är en insändare och skribentens egna åsikter. Vill du skicka in en egen text eller svara på artikeln? Skapa ett konto och publicera på egen hand.
Kommentera gärna nedan men håll god ton. Personliga påhopp i kommentarerna tas genast bort.