Jag har frilansat hela min yrkeskarriär. Vid ett enda tillfälle har jag vart tillsvidare anställd, men det blev kort på grund av pandemin. Att frilansa är kittlande, omväxlande och bekräftande. Ny kunder betyder nya utmaningar, lärdomar och något slags kvitto på att att man gör ett bra jobb. Men trots detta så det ingen hemlighet att den största utmaningen ofta ligger i att säkra nya kunder. Och kanske än mer nu, januari i en rådande lågkonjuktur. Kan det bli mer deppigt och svårmotiverat!?

Av den anledningen bestämde jag mig för att fråga min nya vän ChatGPT om hur jag kan hålla motivationen uppe och fortsätta grinda med att dra in nya kunder. Hen kom upp med 7 olika tips och eftersom jag har frilansat i snart 20 år så har jag gått igenom några toppar och dalar så anser jag att även jag har en del kunskap inom området. Därför kommer nu en artikel serie där jag tar mig friheten att utvärdera chat gpts tips och komma med egen input i hur man håller motivationen uppe när man jagar nya kunder som frilansare. Först ut pratar vi mål!

Chat GPT: Ett sätt att hålla motivationen uppe är att sätta tydliga mål och delmål
  • Definiera konkreta och realistiska mål för din frilansverksamhet.

  • Bryt ner dem i mindre delmål för att göra framsteg mer hanterbara och mer mätbara.

  • Ha en vision för var du vill vara på lång sikt och använd den som drivkraft.

Clara: Denna tycker jag är bra! Jag har jobbat med målsättning länge, på olika sätt och i olika omgångar och jag tycker samtliga punkter ovan har funkat bra för mig men med vissa tweakningar.

Nyckeln har vart att målen är konkreta, tex x antal kunder inom tidsram y som betalar z mycket. De har då blivit lätt för mig att följa min progress under resan snarare än att utvärdera på slutet om jag lyckats. Att kunna checka av mina mål blir ett sätt att hålla mig motiverad längs vägen.Jag har de oftast nedskrivna i telefonen och går in och tittar på nästan dagligen för att se hur jag ligger till. Viktiga här är dock att jag bryter ned till vilka aktiviter som ska föra mig dit. Tex skicka 5 mail om dagen till gamla uppdragsgivare, lägga 1 timma varje dag på att leta företag jag skulle vilja jobba med och maila dem osv. Detta blir till mina delmålen och fungerar lite som en att göra-lista också. Här är inte resultatet det viktiga utan att jag faktiskt utför det som står på listan och sedan litar på att processen. Är ju en ganska uttjatad floskel men “trust the process” ger iaf mig ganska mycket sinnesro. Dvs jag slipper tänka/älta kring hur jag ska uppnå det jag vill för jag har satt en plan och nu följer jag den liksom “bara”.

Realistiska mål har jag mindre för. Självklart ska det inte vara omöjliga att uppnå på så sätt att du tappar motivationen direkt, men ibland tycker jag att det är härligt att blanda upp med orealistiska mål. De mindre delmålen blir realistiska men de större målen fungerar med som den långsiktiga visionen som ChatGPT nämner.

Jag vill väldigt gärna höra om hur ni jobbar med mål? Gör ni det? Hur i så fall? Vad har funkat och vad tycker ni bara är bullshit? Kommentera eller maila mig gärna! Och vill ni bolla med andra frilansare kring detta eller annat så kan ni alltid gå med i vårt frilansnätverk www.upbeater.com


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.