Holdingbolag

1
Hej,

Tacksam för tips och råd i förbindelse med att vi ser på möjligheterna att strukturera om ägandet av ett AB.

Vi är idag två ägare av ett AB. Part 1 äger 50%, är anställd i företaget och lyfter därmed också en lön, part 2 äger 50% och är inte anställd i företaget och lyfter därmed inte en lön från bolaget.

Vi ser för oss tre olika scenarior (vi är också öppna för fler förslag) för hur ägandet kan struktureras. Målsättningen är att maximera utdelningsutrymmet från dotterbolaget till holdingbolag och gärna också från holdingbolag till ägarna till en låg skattesats. Scenarior och några frågor:

1) Vi fortsätter att äga aktierna privat. Utdelningsutrymmet beräknas enligt förenklingsregeln för att undvika inkomstbeskattning för part 2 (nackdelen är då att part 1 ackumulerar ett utdelningsutrymme som är
outnyttjat). Är detta ett riktigt antagande? Något annat vi bör tänka på?
2) Part 1 äger aktierna privat och Part 2 genom ett holdingbolag vad är det då som bestämmer det totala utdelningsutrymmet för att undvika inkomstbeskattning för någon av parterna? Något annat vi bör tänka på?
3) Part 1 och Part 2 äger båda aktierna genom separata holdingbolag. Utdelningsutrymmet från respektive holdingbolag bestäms utifrån förenklingsreglen. Vad är det som bestämmer hur stor utdelning som kan göras från dotterbolaget till de två holdingbolagen? Något annat vi bör tänka på?

Ett antagande som kan göras är att det reella utdelningsutrymmet/vad bolaget har råd till alltid är signifikant mer än vad förenklingsregeln tillåter.

Tack på förhand för att ni delar med er av er kunskap!

Mvh
Robert

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.