Hur göra en marknadsundersökning

18
Om man nu som jag har planer på att starta ett företag/industri.
Hur gör man en bra marknadsundersökning?

Kan man bara ta kontakt med tilltänkta kunder via mail, telefon och fråga ifall dom är intresserade av produkterna?
Eller finns det risk att dom anser det är oseriöst?
Nått annat sätt att tillgå?

Hur formulerar man sig till potentiella kunder?
18
Liten respons här.. Omformulerar frågan lite, hur tar man på bästa sätt kontakt med kunder och ev. också leverantörer? Hur förklarar man på bästa sätt att man har planer på att starta och vill göra en undersökning ifall den tänkta produkten är något för dom. Samt då mot leverantörer, få pris underlag på råvaror, energi/elavtal osv.
822
48
Att ringa fungerar bra och är nog säkrast för att få bra respons. Eller börja med att ringa och sen fråga om du får mejla undersökningen. De flesta brukar tycka det är roligt att få tycka till och hjälpa till, om det inte tar för lång tid, så försök att hålla det så kort som möjligt. Nämn att "det tar max 3min av din". Du kan även erbjuda de som ställer upp rabatt på din produkt när den finns på marknaden eller något annat som tack för att de hjälper till. Ett samtal mot kund skulle kunna låta så här: Hej mitt namn är Patrik och jag ringer från företaget xyz. Vi håller på att ta fram en ny produkt som handlar om .... och håller på med marknadsundersökning. Skulle du vilja svara på några frågor, det tar 3min? (som tack för hjälpen kan jag erbjuda dig ett provexemplar) Mot leverantörer kan du säkert mejla ett par av dem och be om offert eller be dem kontakta dig för att ge dig mer info. Det kan spara tid istället för att ringa.
18
Tackar för svar Patrik. Ska sätta mig ned och formulera ihop något som jag kan säga vid tel. samtal samt förbereda ett mail ifall dom vill svara via detta sättet. Problemet jag har lite är att just nu håller jag på att få ihop en affärsplan som jag kan presentera för banker/almi och ev investerare. Och för att få ihop en så rättvis preliminär budget som möjligt måste jag få in ett ungefär vilka kunder som kan tänkas vilja köpa samt vilken mängd. Det är en tillverkande industri jag tänker starta så kan inte lova produkter osv fören företaget är igång, och där är jag inte ännu utan det är lite mer problem än bara affärsplan att ordna då, men en god bit på vägen är man iallafall. Tack än en gång för svar!
2
Ja det är bra att du gör en affärsplan först, sedan kan man göra en marknadsplan på hur du skall gå tillväga. Viktigt att göra en kund segmentering dvs, vilka kunder skall jag nå med min produkt och till vilken nytta.Finns det konkurrenter ? Vad är du bättre på en dina konkurrenter. Man bör göra ett bra grundarbete först innan man startar en kund undersökning för att det skall ge något.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.