beställa produkt från Eu-land, hur gör jag med momsen?

6
Jag prisjämför en produkt (kameratillbehör) i butik i sverige jämfört med köp via en säljande online-butik på ebay från ett annat eu-land.

I sverige kostar det billigaste exemplaret 17 000 ink moms

på ebay får jag det med frakt och enligt säljaren tillkommer inga övriga avgifter och ingen extra moms / tax och där är priset:
14 300 kr

Innebär det att jag kan dra momsen på 25% från 14.300 eller måste jag själv lägga på momsen i bokföringen som gäller i det landet jag köper ifrån och sen dra bort den igen?

Om priset på ebay på nått sätt är är ex moms så blir det ju dyrare att beställa där.

Instruktionerna på skatteverkets sidor är lite röriga kan jag tycka.

Tack på förhand!
1444
187
Ja, du ska lägga på 25% moms först, och sen dra av samma summa, så det priset säljaren uppgivit är det du faktiskt betalat i slutänden. Så i detta fall blir det billigare i Sverige, märkligt nog.
6
Ok tack, men vadå om jag är privatperson o köper in den varan hit till sverige från detta eu-land, vart tar momsen vägen(är det momsfritt att importera som privatperson inom Eu?), läggs den bara på om jag köper in som företag?
1444
187
Om du köper som privatperson ska säljaren lägga på sin moms. På samma sätt som vi lägger på svensk moms på det som säljs till privatpersoner i andra länder.
6
De luriga är att det är ju ebay så säljaren har ingen aning om jag är privat eller företag, alla betalar samma pris. På annonsen står lite reservationer att kunden ansvarar för tax and import duties men de säljer ju till hela världen så beställer jag från samma ebay-återförsäljare och jag bor i Taiwan så måste jag ju så klart betala extra importkostnad utöver priset. Jag beställde men fick bara ett ebaykvitto med totalsumman. När jag beställer från usa eller asien så brukar fraktfirman ta ut en egen avgift som går iväg som moms+tull o de är ju helt ok, men i detta fall har alla säljare jag pratat med på ebay i eu som säljer den här aktuella produkten sagt att det tillkommer inga avgifter, varken tax eller import / delivery duties. Då tycker jag nästan att jag borde kunna bokföra 25% av produkten som moms. Jag menar om firmor i sverige ska kunna ta ut vinst så borde ju det inte vara dyrare för företag att importera än för privatpersoner.
1444
187
Du kan aldrig chansa på att dra av 25% moms. Antingen har du köpt av en privatperson, och då blir ju ingen moms aktuell. Eller så har du köpt av ett företag, och då finns det två varianter. Antingen har du uppgivit ditt momsnummer för säljaren, och därmed får du köpa utan moms. Eller så har säljaren lagt på moms, och då finns det två vägar att gå. Skatteverket skriver nånstans att man då ska skicka tillbaks fakturan och begära en utan moms, men å andra sidan finns det en tjänst där man kan begära tillbaks moms från säljarens land. Rätt knöligt dock och det krävs att man har säljarens alla uppgifter. Köper du en sak från t.ex Tyskland, så har dom 19% moms, så du kan aldrig bara dra av 25% svensk moms. Hela EU är ett momsområde, så i princip är det ingen skillnad på att köpa prylen i Sverige eller i Europa. Mellan företag är det momsfritt. Det stora problemet brukar vara att få nåt vettigt kvitto där det överhuvudtaget framgår vem som är säljaren.
1008
85
Hej, Som jag förstått ska du om du får en faktura med moms göra som Ingvar skriver: antingen be om en rättad faktura eller så lägger du 25% moms (in och ut) på fakturan inklusive momsen. Dvs du tar den specade momsen som en kostnad. Angående tjänsten att återsöka moms via Skatteverket tror jag det finns ett minimibelopp som är ganska högt. Rätta mig gärna om jag har fel.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.