Startsida

Befann sig mitt bolag i obestånd?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 0
Herregud,

Jag kan ha begått ett stort misstag.

Vid uppstarten av bolaget så betalade jag en del nödvändiga inventarier (billig dator, stol, bord) samt räkningar för firmabilen med aktiekapitalet. Dumt och blåögt.

Jag hade under den perioden ett intjänat kapital hos kunderna på över 25.000kr men dessa pengar fanns såklart inte på kontot. Inga skulder i övrigt och inga missade fakturor eller liknande. Bara inköp av nödvändiga förbrukningsvaror samt en firmabil.
Det fanns ingen oro till att inte kunna betala några räkningar eftersom bolaget inte hade någon skuld eller räkning att betala, samt redan intjänat kapital. Men inte ännu fakturerat. Det inkommande kapitalet för nästkommande månad såg med andra ord väldigt bra ut, vilket var orsaken till att jag inte hade en tanke på några risker (oerfaren/okunnig).

Jag har inte tänkt på den saken förrän nu när jag visuellt såg detta och även lärt mig mer under året som gått. Nu såg jag samt läste även om att detta kan ha varit helt fel agerat av mig.

Som sagt, bolaget som är ett AB har alltid betalat sina räkningar i tid. Men om jag räknat rätt så hade jag en kort stund under 25.000kr i aktiekapital. Redovisningsbyrån har inte sagt något om detta men nu är jag nojig att jag gjort något väldigt dumt. Bolaget har idag långt över nödvändigt aktiekapital och fortsätter som vanligt att bedriva sin verksamhet och kommer redovisa vinst vid årsslutet på iaf 100.000kr som jag initialt tänkte ta ut som aktieutdelning, har sedan i somras tagit ut lön ur bolaget nämligen så jag har räknat med att göra en utdelning.

Under perioden som kapitalet var under 25.000kr så hade jag intjänat kapital men ej ännu fakturerat. Detta gäller under första månaden av bolagets tid. Bolaget säljer en tjänst som jag tillhandahåller. SaaS. (Software as a Service) och hade 100% beläggning redan den första månaden, från dag 1. Man kan säga att jag jobbat stenhårt och 100% hela vägen och fakturerat därefter, med gott resultat i bolagskassan idag.

Hur illa är detta? Vad ska jag göra?
Robert Zobec
#41183
Hej
Jag skulle själv kolla upp reglerna kring kontrollbalansräkning och hur det fungerar. Men ta kontakt med en auktoriserad revisor eller bolagsjurist för att se vad som är aktuellt i ditt fall.
Inlägg: 19
#41190
KBR upprättas när man finner möjligt risk för att man kan ha förbrukat mer än 50% av AK. Men det du beskriver i din text ang försäljningen, kan också i ett sådant läge bokföras som upparbetad, ej fakturerad intäkt och då är det således inga problem. OBS också att det är först när bokföringen är gjord (juridiskt) som du kan ha kännedom om detta. Skulle du ex bokföra månad 1 & 2 samtidigt så finns det inga problem som du känner till då allt bokförs samtidigt och återställs samtidigt.

Kanske var de fakturorna du betalade för period längre fram? Då skall de egentligen bokföras som förutbetald kostnad = tillgång. Sedan periodiseras på den månad de avser.

Anledningen till att man upprättar KBR är för att undvika personligt ansvar vid ev konkurs. Inte heller detta är något som är aktuellt i ditt fall.

Som du ser finns/fanns det en del att göra och jag tror inte alls du hade förbrukat mer än 50% av AK baserat på det du skrivit ovan. Du kan med andra ord slappna av och fortsätta jobba =)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.