Några bokföringsfrågor

16
Som rubriken lyder, några frågor om bokföring:

1)Om jag startar min firma i dag (får f-skatt), 070511, blir första räkenskapsåret 070511-071231?

2)En verifikation betald 070216 (innan företaget startades) bokför jag den som verifikation nr. 1 den 070511?

3)Litteratur, till vilket konto skall det bokföras...kontorsmateriel?

4)Jag skall redovisa enligt bokslutsmetoden, anger jag då betalningsdatum som verifikationsdatum i bokföringsprogrammet?

5)Om jag har en faktura som betalts via privat plusgirokonto (internet) och saknar möjlighet att få fram kontoutdrag till transaktionen, hur gör jag då?


Hoppas på svar som hjälper mig att göra rätt!  :roll:

206
[br]Vanligtvis börjar man räkenskapsåret 070501- 071231, men du kan i samband med att du ansöker om f-skattsedel begära att få lyfta moms på inköp gjorda 2 månader innan företagsstart= du får f-skattsedeln, det innebär då att ditt räkenskapsår går från 070301-071231.[br][br]Under förutsättning att din verifikation 070216 utan tvivel gäller ditt företag så får du ta med den i bokföringen och ja den kan då bli verifikation nr 1 i bokföringen. [br](Med anledning om att frågan ofta kommer upp om vad man får eller inte får ta med i samband med köp innan företagsstart så har jag tagit upp frågan ganska ingående med skatteverket, svaret blev att man både får ta med och lyfta moms på inköp gjorda ganska lång tid innan företagsstarten under förutsättning att köpet bevisligen gäller företaget, ett ex var en infosida på eniro inköpt 6 månader innan företagsstart, då den specifikt gällde annonsering av företaget, med företagsnamn, var den ok att lyfta moms på, medans ett skrivbord som kan användas "utanför" företaget inte är det.)  [br][br]Du har ett konto som heter 6970 tidningar, facklitteratur som kanske kan passa.[br][br]Ja[br][br]Det är viktigt att alltid ha någon sorts kvitto på dina utbetalningar (och alla andra former av transaktioner). Kan du inte gå in på kontot och skriva ut en kopia? alternativt ringa till  plusgirot och be att få en kopia? Jag har väl aldrig varit med om att det skulle vara omöjligt  ;) annars får du förklara närmare dina omständigheter till varför det inte går...[br]        [br]
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.