Har inte råd att betala arbetsgivaravgift, vad göra?

8
Hej på er!Jag driver en tecknarstudio med fyra medlemmar. Nyligen startade jag en enskild firma för att kunna fakturera åt mig och de andra medlemmarna för de illustrationsjobb vi gör. Tanken är att vi är ganska oberoende av varandra, att studion bara fungerar som någon sorts faktureringsmaskin.Nu har en av medlemmarna haft ett uppdrag och lön behöver betalas ut till denne. Vi har haft lite dålig koll på arbetsgivaravgiften och blev helt förfärade över hur hög den är! Medlemmen är villig att betala arbetsgivaravgiften själv, eftersom uppdraget hon utför inte gagnar mig på något sätt.Men vi börjar undra om man måste betala in arbetsgivaravgift? Innan vi startade en enskild firma behövde vi aldrig bry oss om sociala avgiften när vi gjorde uppdrag åt bokförlag. De har specificerat i sina kontrakt att de inte tänker betala den avgiften för oss.Min fråga är, kan man alltså skippa betala arbetsgivaravgiften?
355
1
med att starta eget. Det du nämner är tyvärr ganska vanligt bland nyföretagare idag. Man glömmer av att det finns något som kallas moms, arbetsgivaravgidt o.s.v. [br]Tycker ni skall börja med att hyra arbetsgivare istället så att ni kan få tid att sälja era tjänster bättre. Ett exempel kunde vara http://www.bolagskraft.se [br]Sedan när det gäller att skippa arbetsgivaravgiften skulle jag nog försöka hitta alla kvitton för de inköp in gjort och då dra av dessa mot vinsten. [br]Tycker det ser ut som om ni glömt deklarera dessa kostnader också. [br]Inköp av material, hyra av lokal, resor, PR o.s.v. Har ni giltiga kvitton på dessa kostnader?
8
Hej hej! [br] [br]Vi har sparat alla kvitton på inköp relaterade till våra uppdrag. Och bokfört dessa. [br] [br]Jag kikade lite snabbt på Bolagskraft. Det låter ju trevligt att kunna hyra en arbetsgivare. Men hur funkar det där med arbetsgivaravgifter? Drar de av det automatiskt från min lön, eller betalar de "ur egen fick"? Jag förstår att man också behöver betala en andel av det införtjänta beloppet till dem, plus att man behöver betala dem en summa för varje faktura. På vilket sätt är det bättre att hyra en arbetsgivare än att vara det själv? Jag har hört man kan handla saker och låta Bolagskraft dra av det åt en, men om något går snett har jag inte rätt till att behålla mina inköpta saker? [br] [br]Och hur kommer det sig att förlagen kan skippa betala arbetsgivaravgifter för oss? Kan man inte göra något liknande i den egna firman?
46
Arbetsgivaravgifter är en slags skatt som du måste betala. Det är ingenting man kan avsäga sig!
1616
4
Det är lurigt att ta ansvar för andras förtjänst! [br] [br]Har själv drivit tecknarstudio med flera personer. Dock fick dem sköta sina verksamheter, egna uppdrag, avtal och faktureringar utan samröre med min verksamhet. Misstaget jag gjorde då var att inte ha inbördes avtal om lokalkostnaden vilket vid ett senare tillfälle när samarbetena splittrades för ca 13 år sedan kostade mig ca 100k. [br] [br]De andra i studion kommer inte känna större skyldigheter gentemot dig och dina kostnader. De slipper det juridiska och ekonomiska ansvaret det innebär att bedriva verksamhet. Sen kan dem i och för sig alltid vara snälla. Men det ska man nog se som en bisak i sammanhanget. [br] [br]Ni har en annan juridisk aspekt att titta på och det är upphovsrätten angående bilderna ni skapar. I ett anställningsförhållande tillfaller dem automatiskt verksamheten dvs din verksamhet. Vilket gör att du kan sälja dessa vidare eller göra vad du vill med dem utan deras tillstånd. Ni borde ha avtal som reglerar vem som äger upphovsrätten till verket så att ingen i efterhand kommer och känner sig lurade. [br] [br]Förlagen kan inte skippa arbetsgivaravgiften om det rör en lönesituation. Men de har ingen skyldighet att betala någon arbetsgivaravgift då det är du själv som står för dessa då du fakturerar och inte tar ut lön från förlaget, Arbetsgivaravgifterna ska du räkna in i priset på de verk ni utför likväl som du lägger på moms. [br] [br]Jag skulle inte använda bolagskraft om jag var ni. Det finns fler fördelar att ha koll på sin egna ekonomi utan andra ombud som ska tjäna på er kunskap att skapa och att sälja. Samt att vad ni säljer är upphovsrättsliga verk. Se gärna punkten ovan om anställningsförhållande. [br] [br][b]Du är tyvärr skyldig att betala arbetsgivaravgifter när du betalar ut lön.[/b] [br] [br]Men jag funderar om det inte vore bättre för er alla om ni bildade en ekonomisk förening? Då bär inte du själv ensamt ansvar. [br] [br]Kvittona är bra att spara men det är väl naturligt i alla verksamheter? Det viktiga i detta fallet är inte kvittona för att få ner vinsten. Det påverkar inte löneutbetalningen och de arbetsgivareavgifter som tillkommer. Att få ner vinsten påverkar endast hur mycket du har kvar att betala ut i lön. Arbetsgivaravgifterna kommer procentuellt vara lika höga. [br] [br]Med vänliga hälsningar [br] [br]Magnus Olsson [br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
8
Tack för era svar! [br] [br]Jag förstår att en arbetsgivare är skyldig till att betala arbetsgivaravgift. Jag var nog inte tydlig när jag berättade om förlaget. De betalade ut lön till oss, och vi hade ingen enskild firma vid den tiden. Ändå stod det på kontraktet att de inte tänker betala våra sociala avgifter! Kan man göra så? Och vad innebär det får vår del? Jag är mycket nyfiken på varför de har kunnat göra så som de har gjort. Det är flera förlag som inte betalat sociala avgifter för mig när jag fått lön av dem (ingen firma då). :S [br] [br]Jag driver min tecknarstudio tillsammans med min pojkvän, syster och kusin. Studion har blivit känd inom sin nisch tack vare att vi alla jobbar under den. Som ensamma är vi svaga, tillsammans är vi stark. :) Vi vill gärna att rättigheterna går under firman, och önskan är väl att vi senare ska kunna starta en ekonomisk förening. Vi kan inte göra det i nuläget på grund av att jag tycker att min syster och kusin är för unga. De går fortfarande i gymnasiet. Genom att bilda ekonomisk förening behöver de sitta i styrelsen, och då har de heller ingen rätt till a-kassa. Eftersom endast jag kan leva på detta, resonerade vi fram till att det är bäst att hålla deras möjligheter öppna. [br] [br]Tack för att ni är så hjälpsamma!
355
1
[quote]Jag kikade lite snabbt på Bolagskraft. Det låter ju trevligt att kunna hyra en arbetsgivare. Men hur funkar det där med arbetsgivaravgifter? Drar de av det automatiskt från min lön, eller betalar de "ur egen fick"? Jag förstår att man också behöver betala en andel av det införtjänta beloppet till dem, plus att man behöver betala dem en summa för varje faktura. På vilket sätt är det bättre att hyra en arbetsgivare än att vara det själv? Jag har hört man kan handla saker och låta Bolagskraft dra av det åt en, men om något går snett har jag inte rätt till att behålla mina inköpta saker? [br][/quote] [br]När du anlitar bolagskraft hyr du alltså skattsedel och har fortfarande rätt till a-kassa o.s.v. [br]Du handlar in till din egna verksamhet och behåller prylarna efteråt till din verksamhet. Efter ett utfört uppdrag skriver du en enklare faktura och laddar upp till deras webbsite. Bolagskraft skriver sedan ut en riktig och skickar till updragsgivaren eller den du har arbetat för. Bolagskraft tar 7,5% av din omsättning, sköter arbetsgivaravgifter, försäkringar och skriver även ut arbetsgivarintyg. [br]Svårare än så blir det inte. :wink:
1616
4
[quote="yks"]Tack för era svar! [br] [br]Det är flera förlag som inte betalat sociala avgifter för mig när jag fått lön av dem (ingen firma då). :S [br] [br]Vi vill gärna att rättigheterna går under firman, [br] [br]Tack för att ni är så hjälpsamma![/quote] [br] [br]De är så vitt jag vet skyldiga att betala arbetsgivaravgifter men visst finns det många oseriösa förlag. [br] [br]Nackdelen med rättigheterna under firman är att de kan gå förlorade om firman går i konkurs. [br] [br]Varsågod! [br] [br]Mvh [br] [br]Magnus Olsson [br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
8
Hm, hur funkar det här då? Jag har hört att man kan fakturera utan att ha firma. Om man fakturerar ett företag, så ligger det inte på företagets ansvar att betala sociala avgifter? [br] [br]Edit: [br]Med andra ord, kan en medlem fakturera studion, så att studion inte är ansvarig för att betala arbetsgivaravgifter?
355
1
[quote]Med andra ord, kan en medlem fakturera studion, så att studion inte är ansvarig för att betala arbetsgivaravgifter?[/quote] [br]Visst om denna medlem visar giltig F-skatte sedel. [br]Exempelvis genom att hyra den.
2066
2
Som alternativ till bolagskraft finns även [url=http://www.frilansfinans.se]Frilans Finans[/url] som fungerar på samma sätt. Har inte använt något av alternativen och kan således inte rekommendera något av dem, vill bara visa att det finns alternativ.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
488
Förhoppningsvis får kunden betala dig ett högre timpris när du fakturerar jämfört med när du får lön från kunden?!? Lön och fakturering är två helt olika saker. Såhär fungerar det: [br] [br]Anta att din lön är 150 kr / tim (bara som ett exempel). Arbetsgivaren ska då betala dina arbetsgivaravgifter, ca 33 %, semesterersättning 13 %, pensionspremier x %. Arbetsgivarens totala kostnad är därmed ungefär 225 kr / tim (150:- x 1,5). [br] [br]Om du istället fakturerar via din firma är det du själv som ska betala in arbetsgivaravgifter, pensionspremier och lägga undan till semestern. Därför måste du fakturera MINST 225 kr (i det här exemplet). Förmodligen mer, eftersom du för det mesta måste stå för ännu fler saker när du är egen företagare, som t.ex. lokal, material, administration. Plus moms, förstås. [br] [br]Om din kund betalar dig samma timpris när du fakturerar som när du var anställd har du blivit blåst. [br] [br]Jag har aldrig hört talas om någon arbetsgivare som har skrivit avtal med sina anställda att han inte betalar in deras sociala avgifter?!? Menar du verkligen så?? Den skyldigheten kan han inte avtala bort. Är det nån form av svartjobb?? Ge Skatteverket en kopia av avtalet så kommer de att gnugga sina händer och komma störtande på besök till din ärade "arbetsgivare"...
1616
4
[quote="Karin i Västergötland"] [br]Jag har aldrig hört talas om någon arbetsgivare som har skrivit avtal med sina anställda att han inte betalar in deras sociala avgifter?!? Menar du verkligen så?? Den skyldigheten kan han inte avtala bort. Är det nån form av svartjobb?? Ge Skatteverket en kopia av avtalet så kommer de att gnugga sina händer och komma störtande på besök till din ärade "arbetsgivare"...[/quote] [br] [br]Och då kan man räkna den kunden som förlorad och med liten risk att förlora referenser. Men det kan det vara värt i slutändan. Vissa kunder vill man inte jobba med särskilt om de tenderar att vara ohederliga. [br] [br]Om du visar att du har rätt så har du rätt och har agerat rätt. Den hedern kan ingen ta ifrån dig. Och kanske blir det en bättring i branschen bland ohederliga beställare. Men bara kanske
Må väl!
488
Mojo och Yks, menar ni verkligen att det här (att arbetsgivare avtalar bort sin skyldighet att betala sociala avgifter) är ett normalt beteende bland dem som anlitar illustratörer (mediebranschen)?!? Jag blir helt förstummad. Sånt trodde jag inte fanns, och då har jag ändå stött på väldigt många olika företag i väldigt många branscher. [br] [br]Jag har själv illustrerat förr i tiden, och förlagen jag jobbade åt betalade mig i form av lön. De avtalade INTE bort några sociala avgifter; den saken var aldrig uppe till diskussion över huvud taget. [br] [br]Har ni hamnat i någon sorts "halvsvart ekonomi"? De råd jag kan ge handlar om hur man gör när man följer lagarna. Bokföringslagen, Inkomstskattelagen, Mervärdesskattelagen och de andra. Oseriösa uppdragsgivare aktar jag mig för som pesten, för min erfarenhet av dem är att i slutändan står jag där med lång näsa.
1616
4
Blanda inte in mig i halvsvart ekonomi eller vad som är normalt. :oops: [br] [br]Faktum är att de med en konstnärlig ådra oftast är underbetalda. [br] [br]Jag är medveten om att det finns skumma och oseriösa förlag. Likväl som det finns i de flesta branscher. Men dessa undviker jag av samma skäl som du ger Karin. Finns i så fall bättre betalande kunder att arbeta för. [br] [br]Har aldrig själv haft en lönesituation med något förlag utan enkom fakturerat utförda uppdrag. Dock medveten om och med erfarenheter om situationer som har rått mellan andra upphovsmän och deras beställare. [br] [br] [br]Med vänliga hälsningar [br] [br]Magnus Olsson [br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
8
Wow, så många reaktioner man får! [br] [br]Jag har gjort en bok åt ett förlag, som har gott anseende i Sverige. Det är inte det största förlaget i Sverige, men alla känner till det och det är väletablerat. [br] [br]Jag fick i uppdrag av dem att göra en bok som jag skulle illustrera och skriva text till. I förlagsavtalet som de skickade mig stod det [br] [br][quote] [br]§4 Socialavgifter [br]Förlaget betalar ej socialavgifter [br][/quote] [br] [br]Notera att jag vid den tidpunkten inte hade någon firma och skickade därmed ingen faktura till dem. Det känns jättekonstigt att höra att de kan ha varit oschyssta mot mig, i och med att det är ett sånt stort och erkänt förlag. Jag har väldigt bra relation till min redaktör och det känns riktigt tråkigt om hon varit medveten om detta. [br] [br]Man blir förbannad över hur människor utnyttjar frilansare. Man blir så utsatt och det är svårt som självlärd att veta vad som är praxis och vad som är bullshit. :evil: [br] [br]En fråga åter om fakturering. Förlagsfolk (olika förlag) har påstått att jag som privatperson kan fakturera dem även om jag inte har f-skattsedel. Någon gång gjorde till och med en faktura åt mig som jag bara skulle fylla uppgifter i. Antagligen för att skippa betala sociala avgifter åt mig (nu när man tänker efter i efterhand?). Jag har hört att man inte kan fakturera utan F-skattesedel. Andra säger att man kan. Vad gäller? :o
488
Seriösa företag VILL inte få fakturor från folk utan F-skattesedel. Anledningen är att om den som saknar F-skattesedel struntar i att betala sina sociala avgifter så kan kunden bli skyldig att betala dem. [br] [br]Jag kan rekommendera dig att prata med Föreningen Svenska Tecknare, som sysslar mycket med juridiska frågor kring illustratörernas arvoden, och även att kolla in ett jättebra internetforum för illustratörer: [br] [br][url]http://www.illustratorsforum.com/index.php[/url] [br] [br]Jag blir både ledsen och förbannad, för din beskrivning låter som om förlaget har gått in för att utnyttja en ung och oerfaren person. Lycka till!
8
Vad ledsen man blir nu. :cry: Sånt här händer inte i Sverige tänker man... Jag har även blivit lurad av ett stort svenskt tv-bolat, flera gånger. Blä! [br] [br]Jag kollar med folket på illustratörsforum, och ringer Svenska Tecknare. Vill inte hamna i konflikt med förlaget eftersom de är min största uppdragsgivare. [br] [br]Tack för all hjälp!
589
1
[quote="Karin i Västergötland"]Seriösa företag VILL inte få fakturor från folk utan F-skattesedel. Anledningen är att om den som saknar F-skattesedel struntar i att betala sina sociala avgifter så kan kunden bli skyldig att betala dem.[/quote] [br]Inte bara kan bli skyldig, utan blir skyldig. [br] [br]Jag håller med Karin, det här känns inte seriöst alls.
8
Hej hej! [br]Nu har jag ringt Svenska Tecknare och kollat med dem hur saker och ting står till med sociala avgifter. [br] [br]Enligt ST kan man i avtal komma överens om att förlaget inte betalar sociala avgifter, särskilt när det är avtal som har med royalty att göra. Ansvaret kommer då ligga hos lönetagaren att betala in sina sociala avgifter. Görs inte detta kommer Skatteverket främst att kolla med förlaget, men det troliga är att det bollas vidare till lönetagaren eftersom avtalet finns. [br] [br]ST förklarar även att det är okej att person med A-skattsedel fakturerar till förlag. Då är det viktigt att det finns ett avtal om hur sociala avgifter behandlas. Om inget speciellt anges bör det fakturera beloppet motsvara lönen (före skatt). Alltså bör ansvaret för sociala avgifter ligga hos förlaget. [br] [br]Vidare säger ST att detta är vanligt i bokbranschen och att det inte alls är något fiffel med det. [br] [br] [br] [br]Där ser man... Lite skönt är det på ett sätt. Nu vet jag att förlaget jag jobbar med inte försökt lura mig. Man har fått lite bättre koll, och det är väl bara bra. :)
488
Vad skönt att höra! Jag har faktiskt aldrig hört talas om det systemet tidigare. Tack, yks, för att du skrev tillbaka och berättade vad Svenska Tecknare sade. Där fick jag lära mig något nytt.
2066
2
Inte helt ovanligt att fotografer (som inte har företag) och gör enstaka uppdrag skickar en faktura som privatperson. Praktiskt så används bara fakturan som underlag för mottagaren för att betala ut "lön" (företaget som mottager fakturan sköter också normalt skatt och sociala).
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.