Björn Lundéns övergång till molnet

5
Fick mejl idag om att mitt bokföringsprogram Björn Lundén ska övergå helt till molnlagring utan valmöjlighet att lagra lokalt. Man ska alltså helt sonika överföra sina uppgifter till deras servrar. Varsågoda, liksom. Men varför? Jo, de har en lista över skäl, men det känns ändå som att det finns en hake någonstans. Ska de använda mina uppgifter till något?

Det känns inte så kul att bli påtvingad en lösning man inte efterfrågat.

Jag är nyfiken på hur andra ser på det och om det finns program som fortfarande använder lokal lagring. Det verkar vara vanligt att jobba i molnet med sin bokföring?

Jag vet inte varför det stör mig, egentligen. Banken och Skatteverket har ju sina uppgifter i molnet. Allt är egentligen teoretiska siffror i databaser jag själv inte har någon kontroll över.

Jag vill gärna höra vad andra tänker om detta.

Här är deras officiella information om detta: https://www.bjornlunden.se/program/lokala-databaser
 
1073
139
Det finns två starka skäl mot molnlagring. Dels det du är inne på att det du bokfört är åtkomligt för andra och du har ingen möjlighet att förhindra att så kan ske. Det andra starka skälet är att det är du som är ansvarig för din bokföring 7 år bakåt i tiden men du har överlämnat lagringen åt någon annan utan att veta vad som händer med denna vid en eventuell konkurs eller annan händelse som medför att din åtkomst stoppas.

De uppgifter som banken och Skatteverket har tillgång till är ju mycket grövre än din bokföring, så det är inte jämförbart.

Visst finns det fortfarande program som använder lokal lagring.
5
Vilka program använder fortfarande lokal lagring? (Eller i alla fall ger möjlighet att ladda ner sin egen bokföring?) Tar gärna emot tips.
 
 
1479
250
Även Visma Administration i olika modeller körs lokalt.

Det använder jag. Är dels gammalmodig, men med ett något sämre bredband får man en fördröjning när man knappar in uppgifterna, och det retar gallfeber på mig.. Och då är jag ändå inte särskilt snabb, även om jag nu jobbat med detta i många år.
1073
139
eFRedo och AbRedo lagras helt och hållet lokalt.
5
Tack för tips. Det blir nog till att byta vid årsskiftet.
 

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.