Bokföra försäljning Tradera

6
Hej, jag har precis startat ett eget företag där jag säljer begagnade samlarkort mestadels på Tradera. Jag har en enskild firma och tyckte det verkade enklast att vara momsbefriad åtminstone första året så jag är alltså momsbefriad.
Jag är väldigt novis när det gäller bokföring så jag skulle vilja ha lite input.

Enligt en sammanställning från Tradera så är försäljningen under perioden 454:- och provision och kostnad för webbutik 235:-

Fråga 1:
Tänker jag rätt om jag bokför såhär:

1930  D  219:-
3054 (Försäljning varor momsfri) K 454:-
6090 (övriga försäljningskostnader) D 235:-

Fråga 2:
i sammanställningen från tradera ingår även köpet av frakt.
Kan jag låta det ingå i försäljningen enligt exemplet ovan? 
Dvs jag har gjort inköp av frimärken som jag bokför som kontorsmaterial och låter försäljningen av frakt ingå i försäljningen. Marginalen blir väl lite sämre antar jag men är det fel att göra så?

Tack på förhand!

/Mattias
6
Ingen som kan hjälpa mig med detta? smiley
 
1046
52
Hej,

Fråga 1: Ser rätt ut

Fråga 2: Du kan låta frakten bokföras på samma försäljningskonto eller på ett eget konto. Inköp av frimärken ska, som jag antar att du gjort, bokföras som en egen verifikation.
 
 
6
Tack för svar smiley
 
1
Hej!

Det är tyvärr fel svar du fått. Rätt bokföring ska se ut så här.
mvh Per

Enligt en sammanställning från Tradera så är försäljningen under perioden 454:- och provision och kostnad för webbutik 235:-

Fråga 1:
Tänker jag rätt om jag bokför såhär:

1930  D  454kr (plus ev fraktkostnader du fått inbetalt från kunder. Detta gäller även om du aldrig så att säga haft pengarna på ditt konto, utan de endast legat som saldo hos Tradera innan du bokat frakten. De ska med här ändå)
3054 (Försäljning varor momsfri) K 454:- (Plus samma fraktinbetalningat från kunder som i ovan)

1930 K 235
6090 (övriga försäljningskostnader) D 235:-

1930 K (Fraktkostnader)
5790 D (Frsktkostnader)
1046
52
Nu vet jag inte hur transaktionerna har förflutit kronologiskt, men ifall det var som jag uppfattade det (att en affärshändelsedet var att mellanskillnaden från försäljning och kostnad betalades ut till bankkontot 1930) så är det inget fel att bokföra nettot mot bankkontot. Är det däremot två olika affärshändelser (kanske två olika datum på kontoutdraget) är det rätt att bokföra dem för sig. Saldot på 1930 Bankkonto ska om det är helt rätt varje dag stämma med det faktiska saldot på det bankkonto det representerar, det ska aldrig bokföras ett belopp som inte blivit insatt.
 
6
Tack för svar. Jag får en sammanställning för hela månaden och pengarna betalas ut den sista. Är det korrekt som jag gjort eller behöver jag göra som Per skriver ovan? Jag har ju aldrig fått hela försäljningssumman utbetald. Bara försäljning (ink frakt) -provision och avgift för Traderabutik.

Mvh

Mattias
1046
52
Det är korrekt som du har gjort.
 
6
Tack för klargörandet Stig smiley

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.