Redovisning av varuinköp som betalats genom banköverföring

3
Hej,

Om jag köper in varor till mitt aktiebolag av en privatperson i Sverige och betalningen görs med en vanlig banköverföring från mitt företagskonto till privatpersonens bankkonto, har ni några förslag på hur jag borde bokföra en sån transaktion?

Jag använder mig av Fortnox och min tanke just nu är följande:

Verifikation 1. Skapa en leverantörsfaktura med samma faktura- och förfallodatum (betaldatum), kreditera konto 2240 (Leverantörsskulder) och debitera konto 4000 (Inköp av varor från Sverige). 
Verifikation 2. "Betala" fakturan genom att kreditera konto 1930 (Företagskonto) och debitera konto 2240 (Leverantörsskulder).

Handskrivet kvitto och bankkontoutdrag har kopplats till dessa två verifikationer.

Hade ni gjort annolrunda? Tar gärna emot tips på hur man gör med den här typen av manuella betalningar där en faktura faktiskt inte har skapats.

/Oskar
1479
250
Varför inte bara köra direkt från 1930 till 4000 ? Nån leverantörsskuld har ju aldrig uppkommit iom att du skickat pengarna direkt.
 
3
Min tanke var att lägga upp privatpersonen jag ibland köper in varor av i leverantörsregistret, och i och med det kändes det smidigt att snabbt kunna registrera och betala en leverantörsfaktura, som automatiskt hamnar i separata verifikationsserier. Men som du säger har ju någon skuld faktiskt aldrig uppstått.

Jag tog bort mina verifikationer och bokade direkt från 1930 till 4000. Jag kan tycka att det ser lite märkligt ut när varuniköpen hamnar i olika verifikationsserier beroende på hur de genomförs, men jag antar att det inte spelar så stor roll i slutändan så länge konton och belopp stämmer.

Tack för ditt svar!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.