Återställa aktiekapital

41
Håller på att återställa aktiekapitalet / öka det egna apitalet i ett Aktiebolag och sätter löpande in privata medel och bokför manuellt genom konto 2018.
T.ex. För över 10.000 kr från mig privat och lägger det under 2018 Övriga egna insättningar.

Gör jag rätt eller ska detta vara under 2081?
1009
211
Hej,

Nej det är inte rätt. 2018 är för enskild firma. 

Vad du gör är att sätta in pengar i AB. Boka tex debet 1930 / kredit 2893.

Sedan är frågan vad det är du är ute efter att göra. Har du förbrukat egna kapitalet? 
Om du bokar mot 2081 aktiekapital skulle det innebära att du gör en ökning av aktiekpitalet, vilket visserligen är möjligt men kräver en del arbete. Bla ska du väl hålla stämma och skicka en del till Bolagsverket för att registrera. 
Om du istället är ute efter att öka egna kapitalet genom att göra aktieägartillskott så måste du bestämma om det ska vara villkorat eller ovillkorat. Båda är möjligt, men vilket som skulle passa dig bättre går inte att säga utifrån frågan enbart. 

Eller är det bara fråga om att du behöver pengar i bolaget? I så fall kan du låna in pengar. Du får nog beskriva mer.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
41
Hej -

Bakgrund: Ensam ägare och vill endast öka balensen utan att behöva boka mot 2081.

Jag uppskattar verkligen ditt svar Johan! Stämmer bra. Har varit två mycket tuffa år och har behövd upprätta KBR osv. Men nu äntligen kan jag sätta över provata medel för att återställa aktiekapitalet och vända om. Har dock satt över lite fel till konto 2018 som du ser nedan. Kan justera detta och lägga under 2893.

Om jag nu vill sätta över 100-200tkr så bokar jag såhär då? = debet 1930 / kredit 2893. Blir det rätt då?

Screenshot: https://ibb.co/YZYB0Ty

Ha en fin helg!
1479
250
Det är första steget ja, att sätta in pengar på kontot, och boka det mot 2893.
Det påverkar dock inte det egna kapitalet i bolaget, eftersom 2893 är ett vanligt skuldkonto.

För att göra det så bokar du sen om summorna från 2893 till 2093 ( erhållna aktieägartillskott ) Det är inte alltid det kontot finns med i kontoplanen, utan du kan behöva lägga upp det.
På så vis rätar du upp bolagets egna kapital.

I samband med den flytten så skriver du ett avtal om aktieägartillskott. Och man kallar det vanligen ett villkorat tillskott där man i avtalet anger att om och när bolaget har stabil ekonomi igen, så ska det betalas tillbaka.

Börjar man förstå att bolaget går helt åt pipan ska man sen se till att ändra det till ett ovillkorat tillskott, men då är vi inne på lite mer djupgående handlingar.
41
Tack Ingvar för svaret. Uppskattar det verkligen!

Jag har bokat om från 2018 till 2893, men menar du att jag då lägger på en ny rad och bokar viadare till 2093? Se bild nedan.
För annars när jag redigerar så byter jag endast 2893 till 2093 (..) Kanske tänker lite fel..

Bara för att göra det riktigt dead-simple :)

1. Skriv du ett avtal om aktieägartillskott.
2. Sätt in 100tkr på företagskontoto: 1930 Företagskonto / affärskonto.
3. Boka det mot 2093 erhållna aktieägartillskott.

Ha en fin helg
1009
211
Hej,

Konto 2893 avser ett lån till företaget från dig som närstående. Det var för att du skrev att du satt in pengar löpande.

När dessa sedan omvandlas till aktieägartillskott så bör du ha ett papper på detta där det bla framgår om det är villkorat eller ovillkorat. När pengarna blir ett aktieägartillskott så bokas de kredit 2093. Man kan givetvis boka insättningen direkt mot 2093 om man vill och då göra flera aktieägartillskott om det rör flera inbetalningar. 

Frågan är väl om man vill ha det som flera inbetalningar som omvandlas till ett aktieägartillskott eller som flera tillskott. Båda går.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1479
250
Eftersom det kan bli många små lån in till bolaget som bokas på 2893, så brukar jag boka om till aktieägartillskott antingen vid bokslutet, eller efter kanske ett halvår eller nåt.
Har fått för mig att det ser lite fåningt ut med mängder av insättningar som aktieägartillskott, som då egentligen var och en ska ha ett avtal.
Dessutom vet man ju oftast inte förrän vid bokslutet hur mycket som faktiskt behöver skjutas till.
41
Tack båda för svar!

På konto 2893 Skulder till närstående personer finns det 81 000 kr som är utlägg från mig. Kan jag konvertera dessa till aktieägartillskott på något sätt. Känns onödigt att ta ut och sedan sätta in igen. Eller måste jag ta ut och sedan sätta tillbaka?
41
Baserat på detta, hur mycket måste jag sätta in för att återställa allt?

Bild:
https://ibb.co/F0W7fmG

My god. Corona tog hårt, men nu ska det upp igen!

Tack grabbar
 
1479
250
Blir lite förvirrande när man inte vet hur ditt program är uppbyggt.  Normalt är aktiekapitalet en negativ post, erhållna aktieägartillskott är en negativ post.
Vinster blir en negativ post, och förluster blir positiva poster på 20-kontona i ett AB.

Men vissa program är bakvända, dvs har allt tvärtom för att det ska bli 'lättare att förstå'.  Dock har du ju positiva poster längst upp på tillgångssidan, så det hänger inte heller ihop.
 
41
Jag håller med, Ingvar. Går inte riktigt ihop. Jag har bifogat en bild med mer info nedan.
Jag använder Bokio.

https://ibb.co/Bt3vF0k
1009
211
Hej,

Allt du har på 2893 kan direkt omvandlas till aktieägartillskott. Du behöver inte ta ut och sätta in igen.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
41
Tack Johan!

Då ändar jag bara namnet på kontot och gör det positivt? Se bild nedan:
https://ibb.co/m506pSh

Ha en fin dag
1009
211
Hej,

Alltså du bokar om det till passande konto när du omvandlar till aktieägartillskott. Inte byta namn på kontot bara. Vad jag menade var att du inte behöver ta ut perngar först för att sätta in igen. Men du behöver ju ha det på rätt konto i bokföringen.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
 
41
Tack, Johan! Dock är jag helt fast då det inte går att ändar verifikaten under kontot i bokio. Är från tidigare år. Står: "Konto 2893 saknar transaktioner i den valda perioden".

Om jag inte lyckas omvandlar till aktieägartillskott så kommer balansen verkligen bli negativ. Har 1 månad på mig att fixa till allt innan en of the year.
1479
250
Ja, den nya bilden visar att programmet visar siffrorna bakvänt, så då är det åtminstone rätt, även om det är ett kasst program och dåliga rubriker. Finns  ju t.ex ingen post som summerar det egna kapitalet vad jag kan se. Så det får man räkna ihop själv.

Men det måste ju rimligen åtminstone gå att skapa en ny verifikation där du flyttar beloppet från 2893 till 2093.
2893  - 81 165
2093  + 81 165

Problemet är ju att inte heller den operationen återställer kapitalet så det uppväger den samlade förlusten på 268 561 kr.

Men spelar det så stor roll då?  Det som händer är att du driver bolaget med personligt ansvar, och då får du bedöma vilka risker det för med sig.  Har bolaget inga direkt skulder så spelar det ju inte så stor roll.
Och så får du satsa på att göra lite vinst med tiden och återställa kapitalet.
 
41
I see! Tack Ingvar!! Jag la till ett nytt verifikat och bokförde såhär: https://ibb.co/qM80wPV
Tänker jag rätt?

I bilden ser du före och efter.

Det egna kapitalet visar nu −62 905 isättlet för −144 071. Om jag nu önskar återställa allt så bör jag sätt in 62 905 + 50 000 innan årsskiftet? Anledningen till att jag vill återställa allt är för att jag bor utomlands och behlöver återkommande söka dispens från kravet på bosättning inom EES. Bolagsverket ger mig bara 6-månader i taget då det egna kapitalet är förbrukat, men återställer jag allt så kan jag bli beviljad tillsvidare. Hade varit betydligt enklare så man slipper skicka in en blankät två gånger om året.

Än en gång, tack till er båda!
 
1479
250
Ja, nu ser allt  rätt ut, och det stämmer med 112 905 som skulle behöva in i så fall.

Ser inte riktigt vad Bolagsverket har med saken att göra, men det är väl som vanligt att dom vill lägga sig i allt möjligt..
41
Tack tack!

Jag håller helt med dig Ingavar. Vad har man för val.. antingen spelare jag boll eller tvingas avgå. :)

Ha en fin vecka!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.