Avskrivning Traktor

16

Hej,Jag driver en enskild firma och har nyligen köpt en traktor, jag har lite funderingar gällande avskrivningar.Traktorn kostade 55 000kr och köptes av en privatperson så ingen moms tillkom.Måste jag göra avskrivningar på traktorn eller kan jag ta upp hela inköpet som en kostnad redan i år?Om jag bokför inköpet och sedan bokför avskrivningar varje månad, kommer jag då bli tvungen att skatta på den delen av traktorn som inte är avskriven i år? Den är ju köpt för pengar jag tjänat hittills under året och tar jag inte upp det som en kostnad så borde väl den delen av traktorn som inte är avskriven räknas som vinst?Mvh Gustav

1073
139

Hej,

Genom att traktorn kostade mer än ett halvt basbelopp ska den bokföras som inventarie ifall den har en förmodad livslängd på minst 3 år. Sen kan den skattemässigt avskrivas under 5 år inklusive inköpsåret.

Att en anskaffning bokförs som inventarie och avskrivs innebär att kostnaden för inköpet fördelas under ett antal år. Det innebär att eventuell vinst i verksamheten under vart och ett av dessa år minskas med det årets avskrivning och det innebär i nästa steg att skatten blir lägre än vad den blivit utan denna avskrivning.

 

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.