Ta ut lön - Fråga både anställd och eget aktiebolag

1

Hej!

Jag driver både ett eget aktiebolag (Ensam) samt anställd på ett företag. Just nu har jag endast bunkrat upp vinsten i aktiebolaget och levt på min lön från mitt andra företag som anställd.

Problemet är att jag är osäker på hur jag ska gå tillväga för att ta ut lön från AB på bästa sätt, jag har ej tagit ut någon lön från bolaget tidigare år.

Just nu ser mitt scenario ut följande:

Lön som anställd: 35,000 / mån innan skatt

Vinst varje månad via mitt egna bolag: Ungefär 100,000 SEK

Så på ett kalenderår tjänar jag 420 000 SEK innan skatt från min anställning. Vilka alternativ har jag för att ta ut pengar från mitt egna aktiebolag, jag skulle vilja ta ut 1 500 000 SEK som ligger i ren vinst men till så låg skatt som möjligt.

Är rekommendationen att ta ut lön från bolaget så att jag ligger under 554 900 SEK? Och sedan ta ut utdelning på 195 250 SEK?

Antar att jag inte kommer runt den höga skatten oavsett om man ska ta ut mer pengar?

Tacksam för alla förslag!

913
52

Hej,

Det är ett angenämt problem du har, alltid positivt att ha ett bra resultat.

Till att börja med borde du nog fundera på att avsätta till periodiseringsfond, det ger dig tidsfrist att senare bestämma hu du vill göra med vinsten utan att först skatta för den. Nackdelen är att du får en årlig schablonskatt för avsatt belopp och den påverkas av statslåneräntan som tyvärr nu lär öka den närmaste tiden.

Som lågbeskattad utdelning utan löneuttag har du ett tak på 245 000 kr per år, det är alltså den vinst du genom utdelning kan beskatta med först 20,6 % bolagsskatt och sen 20 % kapitalskatt. För att få den lågbeskattade utdelningen på högre belopp måste du ta ut relativt hög lön från bolaget och då blir det statlig skatt osv.

Men som sagt, grattis till ett angenämt problem.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.